Gastro-duodenoscopie

Een gastro-duodendoscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. De arts gebruikt hiervoor een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een bestuurbare camera en een lampje. De arts kan de beelden gelijk zien op een beeldscherm.

Het onderzoek

Met een gastro-duodendoscopie kan de arts bijna alle afwijkingen aan de slokdarm en de maag opsporen. Ook kan de arts sommige aandoeningen aan de twaalfvingerige darm (het eerste stuk van de dunne darm) vaststellen of uitsluiten. Een maag-, darm- en leverarts of internist voert het onderzoek uit. Een endoscopieverpleegkundige begeleidt u tijdens het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De arts schuift de endoscoop via de mond door de slokdarm tot in de maag en twaalfvingerige darm. Daarna blaast de arts via de endoscoop lucht in de maag. Hierdoor is het slijmvlies beter te onderzoeken. Indien nodig neemt de arts stukjes slijmvlies weg voor nader onderzoek. Ook dit gebeurt via de endoscoop.

Slaapmiddel en pijnstiller

Het onderzoek kan onplezierig zijn, maar is niet pijnlijk. Het onderzoek duurt circa 5 minuten (iets langer bij een kleine ingreep). In sommige gevallen geeft de arts een kortwerkend slaapmiddel en een pijnstiller. Dit gebeurt via een infuusnaald in een ader. U maakt het onderzoek daardoor minder bewust mee. Dit betekent wel dat u een familielid of bekende mee moet nemen. Door het slaapmiddel heeft u tijdelijk een vertraagd reactievermogen. U mag daarom niet deelnemen aan het verkeer of alleen reizen met het openbaar vervoer.

Voorbereiding

Laat de arts weten welke medicijnen u gebruikt. Dat is nodig omdat u bij sommige medicijnen extra maatregelen moet treffen. Voor patiënten met diabetes mellitus gelden aparte richtlijnen. U komt nuchter naar het onderzoek.