Holteronderzoek
Component Action Menu- ${title}
Holteronderzoek
Bij een holteronderzoek wordt gedurende 24 uur (soms 48 uur) uw hartritme opgenomen. Dit gebeurt via een recorder, die u om uw middel draagt. De elektrodekabeltjes vanuit de recorder worden aangesloten op de borst met elektrodeplakkers.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Voorbereiding thuis
U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven. Wij raden u aan ruim zittende, hoog in de hals sluitende bovenkleding te dragen. Wilt u zich op de dag van het onderzoek niet insmeren met bodylotion of andere crèmes. Als u een acute (infectie-) ziekte of koorts heeft, kan het onderzoek niet doorgaan, maak dan een nieuwe afspraak.
Dag van het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op hartfunctie afdeling, vleugel A, begane grond, bestemming 34. Of in het spreekuurcentrum Veenendaal, wachtruimte 2.
Aanbrengen van de recorder
De hartfunctielaborant vraagt u uw bovenlichaam te ontbloten. Daarna worden elektrodes (plakkers) op uw borst bevestigt. Bij mannen met borsthaar op de plaatsen waar de elektroden moeten komen, scheren wij het borsthaar weg. U kunt er ook voor kiezen om het borsthaar thuis alvast weg te halen. Via kabeltjes staan de elektroden in verbinding met de recorder. De recorder die om uw middel zit of om uw nek hangt kan onder uw kleding worden gedragen.
Dragen van de recorder
De recorder draagt u ongeveer 24 uur. U krijgt een dagboekje mee. Daarin vermeldt u al uw dagelijkse bezigheden. Noteer bij medicijngebruik de namen van uw medicijnen. U kunt ook een kopie van uw medicijnlijst toevoegen. Als u klachten hebt, schrijft u deze ook op (zowel de aard als het tijdstip van de klacht). Zo kan een verband worden gelegd tussen uw klachten en de registratie van uw hartritme. Verder doet u gewoon alles, net als anders. De recorder registreert ondertussen uw hartritme. U kunt met de recorder om uw middel of om uw nek gewoon slapen.
Voorbeeld ingevuld dagboekje
08.30 - 08.45 uur opstaan en wassen
08.45 - 09.00 uur aankleden
09.00 - 10.00 uur ontbijten en krant
10.00 - 11.30 uur fietsen
12.00 - 12.30 uur hartkloppingen
Belangrijk
Zolang u de recorder draagt, mag u niet douchen, baden of zwemmen. De recorder is niet waterbestendig. Het onderzoek is pijnloos. Er bestaat een kans dat de huid rond de elektrodes gaat irriteren. Probeer dan toch de elektrodes en de huid eromheen niet aan te raken.
Na het onderzoek
Op de afgesproken tijd, komt u weer naar de afdeling hartfunctie. U levert het dagboek en de recorder met de kabels weer in bij de afdeling hartfunctie. U kunt de recorder zelf afkoppelen. Om dit te doen moet u de stekkers van de kabels uit het kastje trekken en de plakkers loshalen van de borst. De plakkers kunt u weggooien. Het is daarom ook mogelijk dat iemand anders de apparatuur terug brengt naar het ziekenhuis.
Uitslag
De resultaten krijgt u van uw behandelend arts op de polikliniek of via uw huisarts indien hij de verwijzer is.
Vragen
Als u nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de laborant die bij het onderzoek aanwezig is. U kunt ook op werkdagen tussen 08.30 - 17.00 uur bellen naar afdeling hartfunctie.
Locatie Ede: (0318) 43 53 61
Locatie Veenendaal: (0318) 43 32 40