Inleveren lichaamsmateriaal

Lichaamsmateriaal is bijvoorbeeld urine, ontlasting of speeksel.

Wat kunt u verwachten bij het inleveren van lichaamsmateriaal?

Uw arts kan u vragen om lichaamsmateriaal in te leveren voor onderzoek. Bijvoorbeeld urine, ontlasting of speeksel. Het laboratorium onderzoekt uw lichaamsmateriaal. U krijgt de uitslag van uw arts. Gaat u bloed inleveren voor onderzoek? Ga dan naar bloedprikken.

Waar inleveren?

Inleveren van lichaamsmateriaal kan bij het laboratorium in Ede, Barneveld en Veenendaal zonder afspraak. U kunt zelf bepalen op welke locatie u dit wilt doen. Voor sommige onderzoeken kunt u op een beperkt aantal locaties terecht. Uw arts informeert u hierover.

Wat moet u meenemen? 

Neem het volgende mee als u uw lichaamsmateriaal inlevert:    

  • uw actuele patiëntenpas van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Heeft u nog geen patiëntenpas of kloppen uw persoons- of verzekeringsgegevens niet meer? Maak dan een patiëntenpas of geef uw wijzigingen door. Dit kan bij de receptie of de inschrijfbalie in de centrale hal. Neem hiervoor uw geldige identiteitskaart/paspoort en uw verzekeringsbewijs mee. Doe dit voordat u uw lichaamsmateriaal inlevert
  • het papieren aanvraagformulier of patiënteninformatie voor de verwijzing met daarin het ZorgDomein-nummer. Deze heeft u via een mail van uw verwijzer ontvangen. Bijvoorbeeld uw huisarts, medisch specialist of verloskundige
  • uw geldige identiteitskaart of paspoort

Opvangmateriaal ophalen

Wanneer u lichaamsmateriaal laat onderzoeken, kunt u bij alle afnamelaboratoria kosteloos opvangmateriaal ophalen. Neem uw aanvraagformulier mee, zodat de laboratoriummedewerker weet welk opvangmateriaal u het beste kunt krijgen. Ook kan uw arts voor bepaalde onderzoeken een afnameset met instructie meegeven. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij melatonineonderzoek.

Hoe lang duurt het inleveren van lichaamsmateriaal?

Het inleveren van lichaamsmateriaal zelf is meestal met een paar minuten gebeurd. Maar het kan wel zijn dat u even moet wachten voordat u aan de beurt bent. Dit hangt onder andere af van het moment in de week. Het is in de ochtend over het algemeen drukker in het ziekenhuis. Een rustiger moment is meestal tussen 12.00 en 14.00 uur.

Gebruik afgenomen lichaamsmateriaal

Soms is er lichaamsmateriaal over na het onderzoek. Dit wordt vernietigd. In een enkel geval wordt restmateriaal gebruikt als testmateriaal. Bijvoorbeeld om een onderzoeksmethode te verbeteren of een nieuwe onderzoeksmethode uit te testen. Het testmateriaal wordt geanonimiseerd. Dit wil zeggen dat niet te achterhalen is van welke patiënt het materiaal afkomstig is. Indien u hier bezwaar tegen heeft dan kunt u dit aangeven tijdens de bloedafname of wanneer u het lichaamsmateriaal inlevert.