Inleveren lichaamsmateriaal

U kunt lichaamsmateriaal inleveren op diverse locaties binnen en buiten Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het wordt dan onderzocht in ons laboratorium. Lichaamsmateriaal is bijvoorbeeld urine, ontlasting of speeksel. Wanneer u lichaamsmateriaal moet inleveren, is het prettig om te weten wat u kunt verwachten.

Wat kunt u verwachten bij het inleveren van lichaamsmateriaal?

Uw arts kan u vragen om lichaamsmateriaal in te leveren voor onderzoek. Bijvoorbeeld urine, ontlasting of speeksel. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Het laboratorium onderzoekt uw lichaamsmateriaal. U krijgt de uitslag van uw arts. Gaat u bloed inleveren voor onderzoek? Ga dan naar bloedprikken.

Waar kunt u lichaamsmateriaal inleveren?

U kunt lichaamsmateriaal inleveren op alle locaties van Ziekenhuis Gelderse Vallei. U kunt zelf bepalen op welke locatie u dit wilt doen. Voor sommige onderzoeken kunt u op een beperkt aantal locaties terecht. Uw arts informeert u hierover. Bekijk hier de locaties en openingstijden.

Wat moet u meenemen?

Neem het volgende mee als u uw lichaamsmateriaal inlevert:    

  • uw actuele patiëntenpas van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kloppen uw persoons- of verzekeringsgegevens niet meer? Geef uw wijzigingen dan door bij de receptie of inschrijfbalie. Doe dit voordat u uw lichaamsmateriaal inlevert.
  • het aanvraagformulier voor het onderzoek. Dit aanvraagformulier krijgt u van degene die het onderzoek heeft aangevraagd. Bijvoorbeeld de huisarts.
  • uw geldige identiteitskaart of paspoort

Opvangmateriaal ophalen

Wanneer u lichaamsmateriaal laat onderzoeken, kunt u bij alle afnamelaboratoria kosteloos opvangmateriaal ophalen. Neem uw aanvraagformulier mee, zodat de laboratoriummedewerker weet welk opvangmateriaal u het beste kunt krijgen. Ook kan uw arts voor bepaalde onderzoeken een afnameset met instructie meegeven. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij melatonineonderzoek.

Hoe lang duurt het inleveren van lichaamsmateriaal?

Het inleveren van lichaamsmateriaal zelf is meestal met een paar minuten gebeurd. Maar het kan wel zijn dat u even moet wachten voordat u aan de beurt bent. Dit hangt onder andere af van het moment in de week. In Ziekenhuis Gelderse Vallei moet u vaak langer wachten als u in de ochtend komt. Het is in de ochtend over het algemeen drukker in het ziekenhuis. Een rustiger moment is meestal tussen 12.00 en 14.00 uur.

Wat gebeurt er met lichaamsmateriaal dat overblijft na onderzoek?

Als er lichaamsmateriaal overblijft, kunnen we dat in het laboratorium gebruiken voor onderzoek. We anonimiseren het lichaamsmateriaal, zodat we niet meer kunnen zien dat het van u is. Wilt u niet dat wij uw lichaamsmateriaal kunnen gebruiken voor onderzoek? Dan kunt u dit melden bij de medewerkers bij de afname.