Kijkoperatie in de buik (diagnostische laparoscopie)
- ${title}
Kijkoperatie in de buik (diagnostische laparoscopie)
Met een kijkoperatie (laparoscopie) bekijken we de inhoud van de buikholte. We maken 2 kleine sneetjes in de buik: 1 onder de navel en 1 in de onderbuik. Via het ene sneetje brengen we een kijker in. Via de andere snee doen we onderzoeken of ingrepen.
Web Content Viewer
- ${title}
Wat is een kijkoperatie in de buik?
Met een kijkoperatie in de buik kunnen we de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, de blinde darm, de galblaas en de lever goed bekijken. Als het nodig is, kunnen we via een kijkoperatie ook kleine ingrepen doen. Een kijkoperatie in de buik heet ook wel diagnostische laparoscopie.
Wanneer een kijkoperatie in de buik?
Een kijkoperatie in de buik gebeurt om verschillende redenen:
- bij pijn in de onderbuik. Zo kunnen we zien of er afwijkingen zijn die de pijn kunnen verklaren.
- bij ongewenste kinderloosheid. Zo kunnen we zien of de baarmoeder, eileiders en eierstokken normaal zijn. Meestal spuiten we dan ook een vloeistof via de vagina door de baarmoederhals en de eileiders. Zo kunnen we zien of beide eileiders goed doorgankelijk zijn. Bent u zwanger of ongesteld? Dan kunnen we deze ingreep niet uitvoeren.
De kijkoperatie
De kijkoperatie gebeurt in dagbehandeling. U komt ongeveer 2 uur voor de operatie naar de polikliniek. Daar vertelt de verpleegkundige wat er gaat gebeuren. Daarna brengt hij of zij u naar de operatieafdeling. De kijkoperatie gebeurt vaak onder algehele narcose. De operatie en het ontwaken uit de narcose duren bij elkaar ongeveer 2 uur.
Na de kijkoperatie
Na de kijkoperatie blijft u op de uitslaapkamer totdat u uit de narcose bent ontwaakt. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige informeert uw contactpersoon dat u terug bent op uw kamer. U mag dan ook weer eten en drinken. De verpleegkundige houdt de wond, de pijn en uw algehele situatie in de gaten. Als alles goed gaat, mag u naar huis. Dit is vaak na ongeveer 2 tot 3 uur. U maakt samen een afspraak voor de controle. Ook vertelt de verpleegkundige hoe u uw wond thuis moet verzorgen. En wat u al wel en beter nog niet kunt doen.
Goed om te weten
- u kunt nog 2 tot 4 dagen wat pijn in de buik en in de spieren van de schoudergordel hebben
- de anesthesioloog geeft u een recept tegen de pijn. Ook warmte helpt. Leg bijvoorbeeld een warme kruik op de pijnlijke plek.
- na 24 uur is de wond dicht. Komt er daarna nog bloed of vocht uit de wond? Doe er dan een schone pleister op. Blijft de wond bloeden? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
- de eerste 24 uur na de kijkoperatie mag u niet douchen. Dit mag weer als de wond gesloten is.
- de eerste 24 uur na de kijkoperatie mag niet u niet autorijden of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Laat iemand u ophalen, of neem een taxi naar huis.
- overleg met uw arts over wanneer u weer aan het werk kunt