Looponderzoek (doppler onderzoek met inspanning)

Een looponderzoek is een doppleronderzoek met inspanning. Eerst meten we de bloedstroom in de bloedvaten. Daarna loopt u 5 minuten op een loopband. Daarna doen we het doppleronderzoek opnieuw. Zo kunnen we bepalen of het lopen pijn geeft en of de bloeddruk in de benen daalt.

Wat is een doppleronderzoek?

Het doppleronderzoek met drukmeting wordt onder andere gebruikt om de bloeddruk ter hoogte van de enkels te vergelijken met de bloeddruk in de arm. Zo kunnen we op eenvoudige wijze vaststellen of er sprake is van een doorbloedingsstoornis. Een doppleronderzoek gebeurt met een dopplertoestel. Dit is een apparaat dat informatie geeft over de bloedstroom in uw bloedvaten. Dat gebeurt door het uitzenden en weer opvangen van ultrageluid (dopplersignaal).

Het onderzoek

De polikliniekassistent of de vaatlaborant vraagt u om de lichaamsdelen waarbij de bloeddruk wordt gemeten, vrij te maken van kleding. Dan vraagt hij of zij aan u om te gaan liggen op de onderzoeksbank. De bloeddrukmeter wordt om uw arm gedaan. Daarmee wordt uw bloeddruk een aantal keer gemeten. Dan zoekt de assistent met de doppler-probe (een soort pen) naar de slagaderen in uw benen. Dit gebeurt aan beide zijden ter hoogte van de lies, bovenbeen, knieholte en voet. Via het doppler-apparaat hoort u dan een kloppend geluid. Dit is uw hartslag. Hierna meet de assistent aan beide enkels de bloeddruk. Dit gebeurt met behulp van bloeddrukmanchetten. De bloeddruk van uw arm en van uw enkel wordt daarna met elkaar vergeleken. Als de dopplersignalen en de bloeddrukken zijn vastgesteld, krijgt u een looptest.

De looptest

U loopt gedurende 5 minuten met een flink wandeltempo op een loopband. De assistente noteert wanneer u pijn krijgt en waar u de pijn voelt. Geef dus duidelijk en op tijd aan wat u voelt. Het is de bedoeling dat u 5 minuten op de band loopt. Alleen als u echt niet meer verder kunt lopen, wordt de band eerder gestopt. Na het lopen wordt opnieuw aan beide enkels en armen de bloeddruk gemeten. Als er een vaatvernauwing is, is de bloeddruk in de enkels waarschijnlijk gedaald door de geleverde inspanning.

Duur en plaats van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Het vindt plaats op de afdeling vaatdiagnostiek. U vindt deze afdeling in vleugel B op de begane grond, bestemming 86.

Na het onderzoek

Aansluitend aan het onderzoek heeft u een afspraak met de vaatchirurg. De vaatchirurg bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. De vaatlaborant heeft direct contact met de vaatchirurg. Zo kan de laborant tijdens het looponderzoek besluiten om een aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een teen- en/of vingerdrukmeting of een duplexonderzoek.

De afdeling vaatdiagnostiek

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten en 1 leerling vaatlaborant. Zij werken nauw samen met de polikliniekassistenten van de chirurgen en met de vaatchirurgen.