Maagontledigingsscintigrafie

Maagontledigingsscintigrafie is een maagonderzoek. Het doel van het onderzoek is de evaluatie van de ontlediging van de maag.

Voorbereiding thuis maagonderzoek

Bepaalde medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Uw medisch specialist kan u precies vertellen hoelang u bepaalde medicijnen niet mag innemen. Neem bij onduidelijkheid contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde.

Gedurende 24 uur vóór het onderzoek mag u geen koffie en/of alcohol nuttigen. Ook roken is niet toegestaan. De avond voor het onderzoek dient u een vetarme maaltijd nuttigen. Vanaf 12 uur 's nachts moet u nuchter blijven.

Verloop van het onderzoek

U krijgt een licht radioactieve maaltijd te eten. Deze maaltijd bestaat uit een boterham met twee gebakken eieren. Aansluitend worden er gedurende 2,5 uur telkens om het kwartier foto's van de maag gemaakt. Hierbij staat u tussen twee camera's.

Tijdens het onderzoek zijn er nog één of twee andere patiënten in de onderzoekskamer aanwezig. Als dit een bezwaar is, willen wij dit graag zo spoedig mogelijk weten.

Belangrijk om te weten

Indien u diabetes hebt en insuline spuit, neem dan uw glucosemeter mee. De waarde van de bloedsuikerspiegel moet bekend zijn voordat we beginnen met het onderzoek.

Zwanger of borstvoeding?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan van tevoren contact op met onze afdeling.