Mammografie

Bij een mammografie maakt een laborant röntgenfoto’s van uw borsten. Van elke borst worden minstens 2 foto’s gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u uw borsten niet insmeert met een verzorgend product, zoals bodylotion, olie of zalf. Deze producten kunnen het beeld beïnvloeden. Heeft u borstimplantaten? Meldt u dit dan vóór aanvang van het onderzoek. Geeft u borstvoeding of bent u kortgeleden gestopt met borstvoeding geven? Meldt u dit dan ook vóór aanvang van het onderzoek. Het kan zijn dat er dan eerst een echografie wordt gemaakt.

Röntgenstraling: gevaarlijk?

Bij het maken van een röntgenfoto komt röntgenstraling vrij. In een hoge dosis kan deze straling gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de straling die u ontvangt bij het maken van een röntgenfoto, is minimaal en daarom ongevaarlijk. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Straling uit bijvoorbeeld het heelal, de aardbodem en bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvangt u straling.

Zwangerschap en röntgenstraling

Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Meld dit bij uw arts of neem contact op met de afdeling radiologie. Samen bekijken we welk onderzoek het minst belastend is voor u en uw ongeboren kind. Als het mogelijk is, kunt u de röntgenfoto laten maken nadat uw kindje is geboren.

Hoe gaat een mammografie?

Uw borst wordt op de plaat van het mammografie apparaat gelegd. Een kunststofplaat drukt de borst samen. Dit is nodig om scherpe en goed beoordeelbare foto’s te maken. Het aandrukken van de borst kan gevoelig of pijnlijk zijn. Maar het kan geen kwaad, ook niet als u een knobbeltje of borstprothesen heeft.

Na de mammografie

De radioloog beoordeelt de foto’s. Soms maken we aanvullende foto’s of een echografie van de borst door middel van geluidsgolven. We vergelijken de foto’s zoveel mogelijk met eerdere mammografieën. Laat ons daarom weten of er eerder een mammografie bij u is gemaakt. Bijvoorbeeld bij het bevolkingsonderzoek of in een ander ziekenhuis. Na 3 dagen is de uitslag van het onderzoek bekend bij uw huisarts of specialist.