Melanoom onderzoek

Bij een verdenking op een melanoom krijgt u een afspraak bij een dermatoloog.

Diagnose melanoom

De dermatoloog kan uw huidafwijking met het blote oog  of met een dermatoscoop beoordelen. Dit is een vergrootglas met een lichtje. Hiermee bekijkt hij het pigmentpatroon in de huid. Vooraf brengt hij soms een laagje olie aan. Met dit onderzoek krijgt de arts meer  informatie over de afwijking.

Weefselonderzoek bij melanoom

Denkt de arts dat de huidverandering een melanoom zou kunnen zijn? Dan is weefselonderzoek nodig. De arts haalt hiervoor de huidtumor helemaal weg, met nog 2 millimeter extra om de tumor heen. Deze ingreep heet een diagnostische excisie: een stukje weefsel weghalen om de diagnose te stellen. De huid rond de tumor wordt verdoofd. Soms neemt de arts alleen een biopt van de huidafwijking, bijvoorbeeld als deze te groot is om in zijn geheel te verwijderen. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop.

Na het melanoom onderzoek

De dermatoloog zal de uitslag van het weefselonderzoek binnen twee weken met u bespreken. Zo nodig krijgt u schriftelijke informatie mee van de dermatoloog. Met u zal worden besproken of verdere controle of behandeling nodig is.

Afhankelijk van de uitslag wordt u doorverwezen naar een oncologisch chirurg. Deze afspraak kan meestal al binnen 1 werkdag plaatsvinden. De chirurg bespreekt met u  of verder onderzoek en behandeling geadviseerd wordt. Indien een operatieve behandeling gaat plaatsvinden, krijgt u verdere informatie van een verpleegkundig specialist. Zij zal de rest van het traject uw eerste aanspreekpunt zijn voor eventuele vragen of begeleiding bij de melanoom behandeling.