Melatonine bepaling

Als het donker wordt, maakt het lichaam melatonine aan. Deze stof is nodig om te kunnen inslapen. Het bepalen van het melatoninegehalte gebeurt in het speeksel. Een melatoninetest helpt te bepalen of u een stoornis in het slaap-waakritme hebt.

Hoe verloopt een melatoninebepaling?

Om deze test te doen, heeft u een verwijzing van uw behandelend (huis)arts nodig. De melatonine bepaling kunt u zelf doen met de zelftest die u vanuit het slaapcentrum krijgt toegestuurd. U kauwt op door de behandelend arts afgesproken tijdstippen op een kauw watje. U doet dit gedurende 1-2 minuten.

In het laboratorium wordt de hoeveelheid melatonine in het speeksel bepaald. Op die manier kan aangetoond worden op welk tijdstip bij u de eigen melatonine productie op gang komt. Hiermee kan aangetoond worden hoe uw biologische klok ( en daarmee uw slaap-waak ritme) staat afgesteld.

Indien u al melatonine tabletten gebruikt, moet u minimaal 2 weken ( liever 4-6 weken) stoppen met de inname van de tabletten. Als u niet stopt met de inname, worden de tabletten gemeten en niet uw eigen productie van melatonine. Hierdoor wordt de uitslag beïnvloedt. Andere medicatie dan melatonine hebben geen invloed op de test.

Tijdens de test is het belangrijk dat u een aantal voedingsmiddelen vermijdt. Dit geldt voor bananen, alcoholische dranken, koffie of dranken met kunstmatige kleurstoffen. Eten mag tot 15 minuten voor het kauwen. Tijdens de test moet u in een ruimte verblijven met gedimd licht. Televisie kijken mag, maar niet teveel drukte om u heen. Inspanning tijdens de test graag vermijden.

De melatonine bepaling doet u op 1 avond.

Melatonine bepaling en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei is 1 van de weinige ziekenhuizen die onderzoek doen naar uw eigen melatonine productie.