MRI-onderzoek
Component Action Menu- ${title}
MRI-onderzoek
Bij een MRI-onderzoek worden signalen opgewekt in het lichaam. Dit gebeurt met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven. Antennes vangen deze signalen weer op. Op de computer ontstaat een beeld van het lichaam dat we kunnen bekijken. Tijdens het onderzoek ontstaat er flink wat lawaai.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Wat is een MRI-onderzoek?
Een MRI-onderzoek of MRI-scan gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt.
Een MRI-onderzoek of MRI-scan gebeurt in een soort tunnel. Voor het onderzoek wordt u in de tunnel geschoven. De tunnel is aan de voor- en achterkant open en van de binnenkant verlicht. In de tunnel is een soort sterke magneet aanwezig. Die vangt signalen op uit uw lichaam.
Voorbereiding op MRI-onderzoek
Wat mag u niet meenemen?
Laat metalen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en bankpassen buiten de onderzoekskamer. Waardevolle spullen kunt u in een kluisje doen. Soms vragen we u ook om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te zetten.
Welke kleding meenemen?
Draag kleding waar geen metaal in zit. Zoals een sportbroek, legging, sport BH en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.
Belangrijk om te melden
Bent u zwanger? Bent u bang in kleine ruimtes? Heeft u metaal in uw lichaam dat u niet kunt verwijderen, zoals een metalen hartklep of een metaalsplinter in uw oog? Meld dit dan ruim van tevoren bij de arts. We bepalen dan of het onderzoek door kan gaan.
Risico’s MRI-onderzoek
Het MRI-onderzoek zelf is onschadelijk. Maar het is wel gevaarlijk als er metaal in de buurt van het MRI-apparaat komt. Metalen voorwerpen moeten daarom buiten de onderzoeksruimte blijven. Vóór het onderzoek moet u een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst krijgt u bij de balie voorafgaand aan het onderzoek.
Daarin vragen we u of u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft. Vullingen, gewrichtsprotheses en implantaten zijn geen belemmering voor het onderzoek. Maar alleen als ze langer dan 6 weken in uw lichaam zitten. Metalen voorwerpen kunnen de beeldkwaliteit van het onderzoek belemmeren. U moet dit dus wel aangeven op de vragenlijst.
Hoe lang duurt een MRI-onderzoek?
Hoe lang een MRI-onderzoek duurt, hangt af van het lichaamsdeel dat we in kaart willen brengen.
Houd rekening met de volgende tijden:
- hoofd: 25 minuten
- wervelkolom: 20 tot 45 minuten
- knie: 20 minuten
- bekken: 40 minuten
- buik: 40 minuten
- bloedvaten: 30 minuten
- borst: 30 minuten
Na het MRI-onderzoek
De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen. In dat geval krijgt u daarvan bericht.
Goed om te weten
- tijdens het MRI-onderzoek moet u stilliggen. Als u beweegt, verstoort dat de beelden
- soms geven we u instructies om op een bepaalde manier te ademen. Dit kan helpen om lichaamsdelen beter in beeld te brengen
- tijdens het MRI-onderzoek ontstaat er flink wat lawaai. U kunt dit lawaai vergelijken met kloppen en boren.
- tijdens het onderzoek kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen
- soms is het nodig om een contrastvloeistof in uw arm te spuiten. U merkt daar meestal weinig van. Door de contrastvloeistof kunnen we de weefsels in uw lichaam beter zien
Soorten MRI-onderzoek
In het menu rechts onder 'folders' vindt u meer informatie over de verschillende MRI-onderzoeken.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}