MRI-onderzoek schouder

Bij dit MRI-onderzoek maken we beelden van de schouder. Dit gebeurt met een sterk magneetveld en radiogolven. Voor het onderzoek krijgt u een prik met contrastvloeistof in uw schouder. Met deze vloeistof kunnen we uw schouder beter beoordelen.

Hoe gebeurt een MRI-scan?

Dit onderzoek gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt.

Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar de radio te luisteren. U kunt zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen.

Voorbereiding op MRI-onderzoek

Contrastvloeistof

U krijgt van de radioloog een prik met contrastvoeistof. Daarna moet u de schouder zo min mogelijk bewegen.

Wat mag u niet meenemen?

Laat metalen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en bankpassen buiten de onderzoekskamer. Waardevolle spullen kunt u in een kluisje doen. Soms vragen we u ook om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te zetten.

Welke kleding meenemen?

Draag kleding waar geen metaal in zit. Zoals een sportbroek, legging, sport BH en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.

Belangrijk om te melden

Bent u zwanger? Bent u bang in kleine ruimtes? Heeft u metaal in uw lichaam dat u niet kunt verwijderen, zoals een metalen hartklep of een metaalsplinter in uw oog? Meld dit dan ruim van tevoren bij de arts. We bepalen dan of het onderzoek door kan gaan.

Risico’s MRI-onderzoek

Het MRI-onderzoek zelf is onschadelijk. Maar het is wel gevaarlijk als er metaal in de buurt van het MRI-apparaat komt. Metalen voorwerpen moeten daarom buiten de onderzoeksruimte blijven. Vóór het onderzoek moet u een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst krijgt u bij de balie voorafgaand aan het onderzoek.

Daarin vragen we u of u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft. Vullingen, gewrichtsprotheses en implantaten zijn geen belemmering voor het onderzoek. Maar alleen als ze langer dan 6 weken in uw lichaam zitten. Er zijn ook metalen in het lichaam die geen belemmering vormen voor het onderzoek. Zoals vullingen, spalkje, gewrichtsprotheses en implantaten. Maar allen als deze zich 6 weken in het lichaam bevinden. Metalen voorwerpen kunnen de beeldkwaliteit van het onderzoek belemmeren. U moet dit dus wel aangeven op de vragenlijst.

Na het onderzoek

De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen. In dat geval krijgt u daarvan bericht.

Goed om te weten

    Aanvullende informatie:
  • het totale onderzoek duurt 30 minuten
  • tijdens het MRI-onderzoek moet u stilliggen. Als u beweegt, verstoort dat de beelden.
  • tijdens het onderzoek ontstaat er flink wat lawaai. U kunt dit lawaai vergelijken met kloppen en boren.
  • tijdens het onderzoek kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen.
  • na het onderzoek mag u niet deelnemen aan het verkeer   
  • na het onderzoek mag u uw schouder niet zwaar belasten. Til bijvoorbeeld geen zware dingen.