MRI-onderzoek borsten

Bij dit MRI-onderzoek maken we beelden van de borsten. Dit gebeurt met een sterk magneetveld en radiogolven. U ligt tijdens dit onderzoek op uw buik met uw armen boven uw hoofd. Uw borsten liggen in een uitsparing. Voor het onderzoek wordt er een infuus ingebracht. Tijdens het scannen krijgt u contrastvloeistof ingespoten. Dit gebeurt ongeveer aan het einde van het onderzoek.

Wat is een MRI-onderzoek?

Een MRI-onderzoek of MRI-scan gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt.

Op welk moment gebeurt een MRI-onderzoek van de borsten?

Het MRI-onderzoek van de borsten gebeurt tussen de 5e en 12e dag vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie. Het klierweefsel is dan het rustigst. We kunnen de beelden dan beter beoordelen. Heeft u een onregelmatige cyclus? Dan kunt u bellen op de eerste dag van uw menstruatie. We maken dan een afspraak. Dit geldt ook als u geen cyclus heeft. Of als het om een spoedonderzoek gaat.

Voorbereiding op MRI-onderzoek

Contrastvloeistof

U krijgt een infuus met contrastvloeistof in uw arm. U merkt daar meestal weinig van. Door de contrastvloeistof kunnen we de weefsels in uw borsten beter zien.

Wat mag u niet meenemen?

Laat metalen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en bankpassen buiten de onderzoekskamer. Waardevolle spullen kunt u in een kluisje doen. Soms vragen we u ook om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te zetten.

Welke kleding meenemen?

Draag kleding waar geen metaal in zit. Zoals een sportbroek, legging, sport BH en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.

Belangrijk om te melden

Bent u zwanger? Bent u bang in kleine ruimtes? Heeft u metaal in uw lichaam dat u niet kunt verwijderen, zoals een metalen hartklep of een metaalsplinter in uw oog? Meld dit dan ruim van tevoren bij de arts. We bepalen dan of het onderzoek door kan gaan.

Risico’s MRI-onderzoek

Het MRI-onderzoek zelf is onschadelijk. Maar het is wel gevaarlijk als er metaal in de buurt van het MRI-apparaat komt. Metalen voorwerpen moeten daarom buiten de onderzoeksruimte blijven. Vóór het onderzoek moet u een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst krijgt u bij de balie voorafgaand aan het onderzoek.

Daarin vragen we u of u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft. Vullingen, gewrichtsprotheses en implantaten zijn geen belemmering voor het onderzoek. Maar alleen als ze langer dan 6 weken in uw lichaam zitten. Metalen voorwerpen kunnen de beeldkwaliteit van het onderzoek belemmeren. U moet dit dus wel aangeven op de vragenlijst.

Na het MRI-onderzoek

De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen. In dat geval krijgt u daarvan bericht.

Goed om te weten

  • Het onderzoek duurt 25 minuten
  • Tijdens het MRI-onderzoek moet u stilliggen. Als u beweegt, verstoort dat de beelden
  • Tijdens het onderzoek ontstaat er flink wat lawaai. U kunt dit lawaai vergelijken met kloppen en boren
  • Tijdens het onderzoek kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen