MRI-onderzoek dunne darm

Bij dit MRI-onderzoek worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven opnames van uw dunne darm gemaakt. Voor het onderzoek krijgt u een vloeistof te drinken en een infuus waardoor tijdens het onderzoek contrastvloeistof wordt gegeven. Met deze vloeistoffen kunnen we uw darmen het beste beoordelen.

Hoe gebeurt een MRI-scan?

Dit onderzoek gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt. Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar de radio te luisteren. U kunt zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen.

Voorbereiding MRI-onderzoek

Eten en drinken

U mag 4 uur voor het onderzoek niets meer eten en 2 uur voor het onderzoek niets meer drinken.

Op de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt  u zich 45 minuten vóór aanvang van het onderzoek op de afdeling radiologie. Gedurende dit uur krijgt u een contrastmiddel te drinken. Dit bestaat uit mannitol met water en johannesbroodpitmeel. In totaal is dit ongeveer 1,5 liter. Het contrastmiddel smaakt neutraal.

Wat mag u niet meenemen?

In verband met het sterke magneetveld is het van belang dat metalen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en buiten de ruimte blijven. Waardevolle spullen kunnen in een afsluitbaar kluisje. Voor bepaalde onderzoeken wordt u ook gevraagd om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te doen, omdat deze voorwerpen de scan negatief beïnvloeden.

Welke kleding meenemen?

Neem kleding zonder metaal mee. Zoals een joggingbroek, pyjamabroek, legging, sport BH, en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.

Risico's MRI-onderzoek

Het onderzoek zelf is onschadelijk. De risco’s zitten in de aanwezigheid van metaal in of op het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pacemakers, kunstmatige hartkleppen, neurostimulator en metaalsplinters in ogen. Vóór het onderzoek vult u daarom een vragenlijst in die u op de afdeling radiologie krijgt.

Er zijn ook metalen in het lichaam die geen belemmering vormen voor het onderzoek. Zoals vullingen, spalkje, gewrichtsprotheses en implantaten. Maar allen als deze zich 6 weken in het lichaam bevinden. Metalen voorwerpen kunnen de beeldkwaliteit van het onderzoek belemmeren. U moet dit dus wel aangeven op de vragenlijst.

Tijdens het MRI-onderzoek

U krijgt een infuus in uw arm waardoor tijdens het onderzoek contrastvloeistof  en buscopan wordt gegeven. Buscopan is een middel wat de darmen tijdelijk wat rustiger maakt. Daarna wordt u verzocht om op de buik op de onderzoekstafel plaats te nemen. U krijgt een hoofdtelefoon op om uw gehoor te beschermen en een noodbel. Daarna schuift de laborant u in het apparaat.

Na het MRI-onderzoek

De contrastvloeistof wordt vanzelf door het lichaam uitgescheiden en is kleurloos. Door de injectie met buscopan kunt u kort wazig gaan zien. Dit is vrijwel altijd binnen een half uur weer over.

Een radioloog maakt een verslag van het onderzoek dat naar de behandelend arts wordt gestuurd. Deze arts ontvangt de uitslag na 4 of 5 werkdagen. Soms is het noodzakelijk om na het onderzoek nog aanvullende opnamen te maken. Indien dit nodig is, wordt u weer opgeroepen.

Goed om te weten

  • het totale onderzoek duurt 1,5 uur, waarvan 1 uur drinken voorafgaand aan het onderzoek en 30 minuten MRI-onderzoek
  • tijdens het MRI-onderzoek moet u stilliggen. Als u beweegt, verstoort dat de beelden
  • tijdens het onderzoek ontstaat er flink wat lawaai. U kunt dit lawaai vergelijken met kloppen en boren
  • tijdens het onderzoek kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen