MRI-onderzoek galwegen

Bij dit MRI-onderzoek worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven opnames van uw galwegen gemaakt. Voor het onderzoek krijgt u 2 halve bekertjes contrastvloeistof te drinken, zodat we de galwegen beter af kunnen beelden.

Hoe gebeurt een MRI-scan?

Dit onderzoek gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt.

Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar de radio te luisteren. U kunt zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen.

Voorbereiding MRI-onderzoek

Eten en drinken

U mag 3 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken.

Op de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt  u zich 30 minuten vóór aanvang van het onderzoek op de afdeling radiologie. Gedurende dit half uur krijgt u een half bekertje met contrastmiddel te drinken om de galwegen goed zichtbaar te maken.

Wat mag u niet meenemen?

In verband met het sterke magneetveld is het van belang dat metalen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en buiten de ruimte blijven. Waardevolle spullen kunnen in een afsluitbaar kluisje. Voor bepaalde onderzoeken wordt u ook gevraagd om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te doen, omdat deze voorwerpen de scan negatief beïnvloeden. 

Welke kleding meenemen?

Neem kleding zonder metaal mee, zoals een joggingbroek, pyjamabroek, legging, sport BH, en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.

Risico's MRI-onderzoek

Het onderzoek zelf is onschadelijk. De risco’s zitten in de aanwezigheid van metaal in of op het lichaam. Denk hierbij aan pacemakers, kunstmatige hartkleppen, neurostimulator en metaalsplinters in ogen. Vóór het onderzoek vult u daarom een vragenlijst in die u op de afdeling radiologie krijgt. 

Er zijn ook metalen in het lichaam die geen belemmering vormen voor het onderzoek. Zoals vullingen, spalkje, gewrichtsprotheses en implantaten, mits deze zich 6 weken in het lichaam bevinden.

Tijdsduur MRI-onderzoek

Het totale onderzoek duurt 1 uur waarvan 30 minuten drinken voorafgaand aan het onderzoek en 30 minuten MRI-onderzoek.

Tijdens het MRI-onderzoek

In de onderzoeksruimte krijgt u nog een half bekertje met contrastvloeistof te drinken. Daarna wordt u verzocht om op de onderzoekstafel plaats te nemen en krijgt u een hoofdtelefoon op om uw gehoor te beschermen en een noodbel. Daarna schuift de laborant u in het apparaat.

Het onderzoek kan mislukken als u beweegt en daarom krijgt u veel ademcommando’s om uw buik zo stil mogelijk te houden. Tijdens het onderzoek hoort u harde kloppende en/of brommende geluiden.

Na het MRI-onderzoek

Een radioloog maakt een verslag van het onderzoek dat naar de behandelend arts wordt gestuurd. Deze arts ontvangt de uitslag na 4 of 5 werkdagen. Soms is het noodzakelijk om na het onderzoek nog aanvullende opnamen te maken. Indien dit nodig is, wordt u weer opgeroepen.