MRI-onderzoek heup

Bij dit MRI-onderzoek worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven opnames van de heup gemaakt. U krijgt voor het onderzoek een infuus waardoor een contrastvloeistof wordt ingediend. Vervolgens wordt u gevraagd om ongeveer 20 minuten te (trap)lopen zodat de contrastvloeistof goed in uw heup gaat zitten.

Hoe gebeurt een MRI-scan?

Dit onderzoek gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt.

Voorbereiding MRI-onderzoek  

In verband met het sterke magneetveld  mogen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en bankpassen niet in de buurt van de magneet komen. Waardevolle spullen kunt u in een afsluitbaar kluisje doen.

Wij raden u aan om kleding zonder metaal mee te nemen. Zoals een joggingbroek, pyjamabroek, legging, een sportbeha en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.

Risico's MRI-onderzoek

Het onderzoek zelf is onschadelijk. De risco’s zitten in de aanwezigheid van metaal in of op het lichaam. Zoals pacemakers, kunstmatige hartkleppen, neurostimulator en metaalsplinters in ogen. Voorafgaand aan het onderzoek, dient daarom een vragenlijst te worden ingevuld. Deze lijst krijgt u op de afdeling radiologie vlak voor uw onderzoek.

Er zijn ook metalen in het lichaam die geen belemmering vormen voor het onderzoek, zoals vullingen, spalkje, gewrichtsprotheses en implantaten. Maar allen als deze zich 6 weken in het lichaam bevinden. Metalen voorwerpen kunnen de beeldkwaliteit van het onderzoek belemmeren. U moet dit dus wel aangeven op de vragenlijst.

Tijdens het MRI-onderzoek

Om de weefselstructuren van het heupgewricht beter zichtbaar te maken is contrastvloeistof nodig. Hiervoor krijgt u voorafgaand aan het MRI-onderzoek een infuus in uw arm geprikt en wordt de contrastvloeistof toegediend. Daarna is het erg belangrijk dat u ongeveer 20 minuten gaat (trap)lopen in het ziekenhuis zodat de contrastvloeistof goed in het heupgewricht zichtbaar wordt. U merkt meestal weinig tot niets van de contrastvloeistof.

Vervolgens wordt u gevraagd om op de MRI-onderzoekstafel plaats te nemen. U krijgt een antenne op de heupen, een noodbel in uw hand en een koptelefoon om uw gehoor te beschermen.

Na het MRI-onderzoek

De uitslag van het onderzoek wordt door een radioloog bestudeerd. De radioloog maakt een verslag dat naar de behandelend arts wordt gestuurd. Die ontvangt de uitslag na 4 of 5 werkdagen. Soms is het noodzakelijk om na het onderzoek nog aanvullende opnamen te maken. Indien dit nodig is wordt u weer opgeroepen.

Goed om te weten

  • het totale onderzoek duurt 1 uur
  • tijdens het MRI-onderzoek moet u stilliggen. Als u beweegt, verstoort dat de beelden
  • tijdens het onderzoek ontstaat er flink wat lawaai. U kunt dit lawaai vergelijken met kloppen en boren
  • tijdens het onderzoek kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen