MRI-onderzoek onderbuik

Bij dit MRI-onderzoek worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven opnames van uw onderbuik gemaakt. In sommige gevallen krijgt u een infuus waardoor we een beter onderscheid kunnen maken tussen verschillende weefsels in uw buik.

Hoe gebeurt een MRI-scan?

Dit onderzoek gebeurt met behulp van een sterke magneet, met in het midden een tunnel met een doorsnede van 70 cm en een lengte van 1,5 meter. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde en is van binnen verlicht. Voor de tunnel staat de onderzoekstafel die in de tunnel geschoven wordt.

Voorbereiding MRI-onderzoek

In verband met het sterke magneetveld is het van belang dat metalen voorwerpen als sleutels, munten, haarspelden, hoorapparaten, horloges en buiten de ruimte blijven. Waardevolle spullen kunnen in een afsluitbaar kluisje. Voor bepaalde onderzoeken wordt u ook gevraagd om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te doen, omdat deze voorwerpen de scan negatief beïnvloeden. 

Neem kleding zonder metaal mee. Zoals een joggingbroek, pyjamabroek, legging, sport BH, en een shirt zonder ritsen of metalen knoopjes.

Risico's MRI-onderzoek

Het onderzoek zelf is onschadelijk. De risco’s zitten in de aanwezigheid van metaal in of op het lichaam. Denk hierbij aan pacemakers, kunstmatige hartkleppen, neurostimulator en metaalsplinters in ogen. Vóór het onderzoek vult u daarom een vragenlijst in die u op de afdeling radiologie krijgt.

Er zijn ook metalen in het lichaam die geen belemmering vormen voor het onderzoek. Zoals vullingen, spalkje, gewrichtsprotheses en implantaten, mits deze zich 6 weken in het lichaam bevinden.

Tijdens het MRI-onderzoek

U wordt verzocht op de onderzoekstafel plaats te nemen en krijgt u een hoofdtelefoon op om uw gehoor te beschermen en een noodbel.  Verder wordt er een antenne op uw onderbuik geplaatst.

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een injectie met buscopan in uw bovenarm. Buscopan is een middel wat uw darmen gedurende een half uur wat rustiger maakt. Dit zodat we minder last hebben van storende beweging in de afbeeldingen. Daarna schuift de laborant u in het apparaat.

Contrastvloeistof

Bij sommige onderzoeken is het nodig om contrastvloeistof toe te dienen. U krijgt deze vloeistof ingespoten via een infuus in uw arm. U merkt meestal weinig tot niets van de contrastvloeistof.

Na het MRI-onderzoek

Door de injectie met buscopan kunt u kort wazig gaan zien. Dit is vrijwel altijd binnen een half uur weer over. Ook kunt u een paar dagen een ‘beurs’ gevoel in uw bovenarm hebben.

Een radioloog maakt een verslag van het onderzoek dat naar de behandelend arts wordt gestuurd. Deze arts ontvangt de uitslag na 4 of 5 werkdagen. Soms is het noodzakelijk om na het onderzoek nog aanvullende opnamen te maken. Indien dit nodig is wordt u weer opgeroepen.

Goed om te weten

  • het totale onderzoek duurt 15 tot 60 minuten. Dit hangt af van het soort onderzoek en het aantal te maken opnames.
  • tijdens het MRI-onderzoek moet u stilliggen. Als u beweegt, verstoort dat de beelden 
  • tijdens het onderzoek ontstaat er flink wat lawaai. U kunt dit lawaai vergelijken met kloppen en boren 
  • tijdens het onderzoek kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een CD of USB-stick met muziek meenemen