Myocardperfusie scintigrafie

Myocardperfusie scintigrafie is een hartonderzoek. Het doel van het onderzoek is het beoordelen van de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning.

Voorbereiding hartonderzoek in rust

U dient nuchter te komen en moet u een 'vette maaltijd' meenemen. Zoals boterhammen met kaas, pindakaas of worst. Neem uw medicatie lijst mee.

Verloop van hartonderzoek in rust

Een medisch nucleair werker spuit een licht radioactieve stof in een ader. Deze stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. Na de injectie moet u ongeveer 45 minuten wachten. Tijdens deze wachttijd moet u eten en drinken.

Hierna wordt de scan gemaakt. Tijdens het maken van de foto’s ligt u op uw rug op de onderzoektafel. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. De scan duurt ongeveer 30 minuten.

Voorbereiding hartonderzoek tijdens inspanning

Sommige medicijnen kunnen de fietstest beïnvloeden. De te staken medicatie staan aangegeven op het medicatieformulier bij de afsprakenbrief. Tevens mag u gedurende 24 uur vóór het inspanningsonderzoek geen koffie, thee, cola, chocolade en bananen nuttigen.

U dient nuchter te komen en moet u een 'vette maaltijd' meenemen. Zoals boterhammen met kaas, pindakaas of worst.

Verloop van het stress-onderzoek

Tijdens de inspanningstest (fietsen) kunt u een medicijn toegediend krijgen waardoor uw bloedvaten tijdelijk verwijden. Tijdens deze test krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend.

Na de inspanningstest moet u ongeveer 45 minuten wachten. Tijdens deze wachttijd moet u eten en drinken.

Hierna wordt de scan gemaakt. Tijdens het maken van de foto’s ligt u op uw rug op de onderzoektafel. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. De scan duurt ongeveer 30 minuten.

Zwanger of borstvoeding

Indien u zwanger bent of borstvoeding geeft, neem dan van tevoren contact op met onze afdeling.