Octreotide-scintigrafie

Octreotide-scintigrafie is een octreoscan. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of de toegediende stof in bepaald tumorweefsel wordt opgenomen. Het onderzoek is bedoeld om de oorzaak van lichamelijke klachten vast te stellen, niet om deze te verhelpen.

Voorbereiding octreotide-scintigrafie

Sommige medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Deze medicijnen moeten tijdelijk gestaakt worden. Weet u niet helemaal zeker welke medicijnen u wel of niet mag innemen, neem dan contact op met uw behandelend specialist.

Verloop van het onderzoek

Een medisch nucleair medewerker spuit via een infuus een kleine hoeveelheid radioactieve stof in een ader in uw arm. Deze stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. Hierna mag u het ziekenhuis weer verlaten. Ongeveer 4, 24 uur en 48 uur na toediening worden de foto's gemaakt.

Tijdens het maken van deze foto's ligt u op uw rug op de onderzoektafel. Het is belangrijk dat u tijdens de foto's zo stil mogelijk blijft liggen. Het maken van de foto’s duurt per serie ongeveer 30 tot 90  minuten. Houd u er rekening mee dat het onderzoek over meerdere dagen verspreid is.

Zwanger of borstvoeding?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan van tevoren contact op met onze afdeling.