Oogcontrole bij diabetes mellitus

Door diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen er beschadigingen optreden aan het netvlies van het oog. Dit wordt diabetische retinopathie genoemd. Retinopathie hoeft niet gepaard te gaan met klachten. Het oogonderzoek wordt uitgevoerd door de oogarts van de Bergman Clinics.

Hoe ontstaat diabetische retinopathie?

Diabetes mellitus (suikerziekte) kan beschadigingen aan het netvlies in het oog veroorzaken. Dit wordt diabetische retinopathie genoemd. Soms merkt u hier niets van in de vorm de klachten. Toch kan ook dan behandelen noodzakelijk zijn om meer schade te voorkomen.

Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam. Bij diabetische retinopathie veranderen de bloedvaten van het netvlies (de retina). Het netvlies krijgt minder zuurstof waardoor het groeifactoren maakt. Groeifactoren zijn stoffen die de groei van nieuwe bloedvaten stimuleren. Echter deze nieuwe bloedvaten zijn kwetsbaarder dan gewone bloedvaten. Hierdoor kan vocht en bloed uit de bloedvaten lekken. Iemand kan slechtziend of zelfs blind worden als deze schadelijke afwijkingen niet op tijd worden herkend en behandeld.

Behandeling van diabetische retinopathie

Doel van de behandeling is het voorkomen of beperken van slecht zien. Naast het zo goed mogelijk instellen van de diabetes mellitus zijn er meerdere behandelopties:

  • laserbehandeling
  • injecties in het glasvocht van het oog (intravitreale injecties)
  • verwijderen van glasvocht tijdens een operatie (vitrectomie)

De oogarts bespreekt met u welke behandelingen voor u geschikt of nodig zijn.