Prostaatbiopsie

De uroloog heeft besloten stukjes weefsel (biopten) uit de prostaat weg te halen. Deze stukjes weefsel worden onderzocht in het laboratorium.

Een prostaatbiopsie vindt meestal poliklinisch plaats. Wanneer u het prettig vindt, mag er een bekende bij u zijn tijdens het onderzoek.

Voorbereiding

De uroloog bepaalt of en met welke bloedverdunners u door moet gaan. U krijgt van de uroloog een recept mee voor 2 tabletten antibiotica (500 mg Ciproxin). Deze antibiotica krijgt u preventief om u te beschermen tegen infecties. Door het verwijderen van de stukjes weefsel via de anus en darmwand neemt de kans op infecties toe.

  • neem het eerste tablet antibiotica (500 mg Ciproxin) een half uur voor het onderzoek in
  • neem het tweede tablet antibiotica op de dag van het onderzoek ’s avonds om 20.00 uur in

Om eventuele pijnklachten als gevolg van de biopsie te verminderen, mag u 2 uur voor het onderzoek 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Regel van te voren zelf vervoer naar huis. U kunt zelf na de ingreep niet deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of een taxi zonder begeleiding van een volwassene.

Er zijn geen andere voorbereidingen nodig dan hierboven vermeld. U hoeft niet nuchter te komen. Dit betekent dat u gewoon kunt ontbijten of lunchen. U moet er rekening mee houden dat u na het onderzoek rustig aan moet doen. Grote inspanning kan een nabloeding veroorzaken.

Na het onderzoek

U krijgt van de polikliniekassistent een verbandje in uw ondergoed om uw kleding te beschermen bij een eventuele nabloeding. Het is normaal dat u bloed heeft bij de ontlasting, in het sperma en de urine. Dit kan enkele dagen aanhouden; in het sperma enkele weken. Als er bloed bij de urine zit, moet u extra drinken totdat de urine weer helder is. Ook kunt u een zeurderige pijn in uw onderbuik voelen. Als u hier veel last van heeft, kunt u een tablet paracetamol of ibuprofen innemen.

U mag 1 dag na het onderzoek weer starten met de bloedverdunners. Neem bij twijfel of wanneer u nog veel bloed verliest, contact op met de polikliniek Urologie.

Complicaties

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

  • aanhoudende bloedingen
  • niet kunnen plassen
  • hoge koorts (meer dan 38°C) binnen 1 week na de ingreep