PSG-onderzoek

PSG staat voor polysomnografie. Dit onderzoek geeft ons een goed beeld van uw ademhaling tijdens de slaap. Er wordt de hersenactiviteit, ademhaling (met verschillende meters), hartslag en het zuurstofgehalte gemeten. Het onderzoek vindt meestal poliklinisch plaats. U kunt dus gewoon in uw eigen bed slapen.

Voorbereiding

Draag makkelijk zittende kleding. Liever geen coltrui of jurk. U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven. Zorg dat uw haar droog en schoon is. Gebruik géén haarlak, versteviging, gel, crème en/of make-up. De haren moeten droog zijn.

Het PSG-onderzoek

De KNF-laborant plakt 11 dopjes (elektroden) met speciale lijm of klei op uw hoofd en uw gezicht. Om ervoor te zorgen dat elke elektrode goed contact maakt met de huid brengt de laborant een beetje geleidende pasta onder de elektrodes aan. U krijgt ook 2 elektrodes op de borst voor het registreren van de hartslag. Via een apparaatje aan de vinger meten we de hoeveelheid zuurstof in het bloed. De ademhaling meten we met een meter onder de neus en een rekband om de borst en buik. Alle apparatuur koppelen we aan een recorder die u op de borst/buik draagt. De laborant legt u uit hoe u met de apparatuur om moet gaan. U krijgt de uitleg ook op papier mee.

Tijdens het PSG-onderzoek

Op het moment dat u 's avonds gaat slapen, bevestigt u het ademhalingsmetertje onder uw neus en zuurstofmeter aan de vinger. Check voor de zekerheid ook alle andere aansluitingen (borstbanden en elektrodes op de borst). De recorder staat al aan, u hoeft er verder niets meer aan te doen. U kunt nu gewoon gaan slapen.

Belangrijk om te weten

  • de apparatuur is kostbaar; ga er voorzichtig mee om
  • zorg dat de elektroden niet nat worden (niet douchen)

Na afloop van het onderzoek

De volgende morgen haalt u zelf alle aansluitingen weg. Gebeurt het onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei, dan verwijdert een laborant alles. Mogelijk heeft u na een uur een afspraak met de neuroloog en de SAAS-consulent.

Uitslag van het PSG-onderzoek

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw neuroloog of behandelend arts.

PSG onderzoek en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei doet dit onderzoek al meer dan 20 jaar. We hebben in deze jaren veel expertise opgebouwd. Vrijwel alle PSG-onderzoeken vinden poliklinisch plaats. Op aanvraag van de neuroloog kan het ook in het ziekenhuis gebeuren. Meestal nemen we het onderzoek dan tijdens uw slaap op video op. We volgen hierbij de AASM-richtlijnen.