Röntgenfoto
Component Action Menu- ${title}
Röntgenfoto
Bij een röntgenfoto maken wij een foto van uw lichaam. Dit gebeurt met röntgenstraling. Door de straling zijn uw botten en bepaalde lichaamsdelen goed te zien, zoals het hart en de longen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Soorten röntgenfoto’s
Op de röntgenafdeling van radiologie maken we 3 soorten röntgenfoto's:
- röntgenfoto's van het skelet. Hiermee kijken we bijvoorbeeld naar botbreuken of slijtage aan gewrichten. Vaak maken we bij een botbreuk na een paar weken nog een foto. Zo controleren we of de breuk goed geneest.
- röntgenfoto’s van de borstkas (thorax). Hiermee kijken we of er bijvoorbeeld vocht in de longen zit. Of we maken deze foto om te kijken of een operatie aan de borstkas goed is geslaagd.
- röntgenfoto’s van de buik (BOZ). Hiermee kijken we naar de organen in de buik, zoals de darmen. Dit doen we meestal als er sprake is van langdurige verstopping.
Voor het maken van röntgenfoto's moet u een afspraak maken. Als het gaat om een röntgenfoto van een botbreuk kunt u een afspraak maken voor verschillende tijdsblokken (08.30-09.00, 10.00-10.30, 12.00-12.30, 14.00-14.30). Deze tijdsblokken sluiten aan op de gipskamer en de polikliniek chirurgie. Hierdoor kunt u direct na het maken van de foto door voor een behandeling en zijn de wachttijden zo kort mogelijk.
Voor en tijdens het röntgenonderzoek
Een röntgenfoto wordt gemaakt van een ontbloot lichaamsdeel. Draagt u kleren of sieraden op het lichaamsdeel waarvan een foto wordt gemaakt? Dan vragen wij u om die eerst uit of af te doen. Daarna vertelt de laborant u hoe u moet staan of zitten om een goede foto te kunnen maken. Het maken van een röntgenfoto duurt kort: ongeveer 2 tot 5 minuten.
Na het röntgenonderzoek
Nadat de röntgenfoto is gemaakt, krijgt u de uitslag van uw arts. Dit gebeurt meestal binnen 3 werkdagen. Kreeg u de röntgenfoto binnen 2 weken na een val of ongeluk? Dan krijgt u de uitslag op de röntgenafdeling, kort nadat de foto is gemaakt. Als blijkt dat u iets heeft gebroken, wordt u binnen het ziekenhuis doorgestuurd voor een behandeling.
Röntgenstraling: gevaarlijk?
Bij het maken van een röntgenfoto komt röntgenstraling vrij. In een hoge dosis kan deze straling gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de straling die u ontvangt bij het maken van een röntgenfoto, is minimaal en daarom ongevaarlijk. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Straling uit bijvoorbeeld het heelal, uit de aardbodem en uit bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvangt u straling.
Zwangerschap en röntgenstraling
Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Meld dit bij uw arts of neem contact op met de afdeling radiologie. Samen bekijken we welk onderzoek het minst belastend is voor u en uw ongeboren kind. Als het mogelijk is, kunt u de röntgenfoto laten maken nadat uw kindje is geboren.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}