Scan van de nieren

Met een nierscan wordt onderzocht hoe de nier werkt. We spuiten de stof DMSA in de bloedbaan, om te zien hoe de nieren deze stof opnemen. Daarmee kunnen we de werking van de nieren goed nagaan. We doen dit onderzoek na een nierbekkenontsteking of (regelmatige) urineweginfecties.

Voor het onderzoek

Uw kind hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Hij of zij mag normaal eten. Er zijn ook geen andere voorbereidingen nodig.

Tijdens het onderzoek

Uw kind krijgt via een infuus een lichte radioactieve stof toegediend. Bij kinderen jonger dan 6 jaar doen we dit via een infuus. Bij kinderen van 6 jaar en ouder brengen we de radioactieve stof in via een injectie in de elleboog.

Goed om te weten

Het onderzoek bestaat uit twee delen: het toedienen van de radioactieve stof en het maken van de foto's. Het toedienen duurt ongeveer een kwartier. Het maken van de foto's duurt een half uur tot een uur. Ertussen moet uw kind minimaal 3 uur wachten. Dit komt omdat de ingespoten stof eerst minimaal 2 uur moet inwerken. U hoeft deze uren niet in het ziekenhuis te blijven en uw kind kan gewoon eten en drinken.