Schildwachtklieronderzoek bij een melanoom

Het doel van het onderzoek is het opsporen van het eerste lymfeklierstation in de omgeving van de verwijderde moedervlek.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen, echter voor de operatie wel. U wordt op de hoogte gebracht van deze voorbereidingen via de polikliniek.

Verloop van het schildwachtklieronderzoek

U krijgt 4 injecties in de huid rond het litteken van de verwijderde moedervlek. De injecties bevatten een kleine hoeveelheid radioactiviteit. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. De stof verplaatst zich via de lymfebanen naar de lymfeklieren. 

Aansluitend aan de injecties worden er gedurende 30 minuten opnames gemaakt. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s stil ligt.

Indien nodig wordt hierna nog een onderzoek gedaan (3D beeld) om de exacte plaats van de schildwachtklier(en) te lokaliseren. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Indien de sentinel node niet zichtbaar is, worden de foto’s na een bepaalde tijd nogmaals herhaald. Met een markeerpen wordt de sentinel node op de huid gemarkeerd en met een zogenaamde 'probe' gemeten.