Stereotactische biopsie van de borst

Bij een stereotactische biopsie van de borst worden meerdere biopten genomen. Een biopt is een hapje uit het weefsel. De patholoog onderzoekt deze ‘hapjes’ onder de microscoop. De biopsie duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u uw borsten niet insmeert met een verzorgend product, zoals bodylotion, olie of zalf. Deze producten kunnen het beeld beïnvloeden. Draag op de dag van het onderzoek comfortabele kleding en een stevige bh. De bh zorgt voor een goede ondersteuning en helpt op die manier mogelijke nabloedingen tegen te gaan. Neemt u iemand mee naar ziekenhuis? Dan mag diegene niet aanwezig zijn bij het onderzoek zelf. Dit vanwege de kleine ruimte en het gebruik van röntgenstraling.

Röntgenstraling: gevaarlijk?

Bij het maken van een röntgenfoto komt röntgenstraling vrij. In een hoge dosis kan deze straling gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de straling die u ontvangt bij het maken van een röntgenfoto, is minimaal en daarom ongevaarlijk. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Straling uit bijvoorbeeld het heelal, de aardbodem en bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvangt u straling.

Zwangerschap en röntgenstraling

Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Meld dit bij uw arts of neem contact op met de afdeling radiologie. Samen bekijken we welk onderzoek het minst belastend is voor u en uw ongeboren kind. Als het mogelijk is, kunt u de röntgenfoto laten maken nadat uw kindje is geboren.

Hoe gaat een biopsieonderzoek?

Het biopsieonderzoek wordt uitgevoerd door 2 laboranten en een radioloog. Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op de onderzoekstafel. In deze tafel is een opening waar u uw borst in kunt leggen. De borst wordt samengedrukt. De radioloog bepaalt met de computer waar het biopt precies genomen wordt. Deze plek wordt verdoofd en er wordt een klein sneetje gemaakt. Via dit sneetje worden meerdere biopten genomen. Dit kan een trekkend gevoel geven. Als er voldoende biopten zijn genomen, wordt er een marker geplaatst. Deze marker is van metaal en blijft achter in uw borst. Zo is het duidelijk waar de biopten genomen zijn. U voelt hier niets van en dit heeft geen nadelige effecten. Daarna wordt het wondje verzorgd met hechtstrips.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u een blauwe plek krijgen op de plek waar de biopten genomen zijn. Een stevige bh kan dan ondersteuning geven. U mag deze ook ’s nachts dragen. Heeft u pijn? Dan mag u paracetamol nemen. Neem géén aspirine, want die kan de blauwe plek verergeren. We raden u aan om overmatige inspanning te vermijden in de eerste 24 uur na het onderzoek. Tot 48 uur na het onderzoek mag u niet zwemmen, baden of een sauna bezoeken. Dit kan infecties veroorzaken. U kunt de dag na het onderzoek wel gewoon douchen. De hechtstrips kunt u laten zitten tot ze vanzelf een beetje los laten. Dit gebeurt meestal na ongeveer 3 dagen. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij de eerstvolgende afspraak met uw behandelend arts.