Vruchtbaarheidsonderzoek

Bij de polikliniek voortplantingsgeneeskunde kunt u terecht met een onvervulde kinderwens. We doen verschillende onderzoeken om erachter te komen waarom het niet lukt om zwanger te worden. Ook schatten we uw kans op een spontane zwangerschap. En we bepalen of en hoe u kunt worden behandeld.

Vóór uw eerste bezoek

Bij het maken van de afspraak, kijken we welke onderzoeken we direct in gang kunnen zetten. Meestal betekent dit dat u vooraf een aantal vragenlijsten invult. De uitslagen daarvan kunnen we meteen bespreken bij uw eerste bezoek aan onze polikliniek.

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

U komt samen met uw partner naar het eerste bezoek. Meestal is dit als u na 1 jaar onbeschermde geslachtsgemeenschap niet zwanger bent geworden. We bespreken uw situatie en eventuele onderzoeksuitslagen.

We zoeken antwoord op de volgende vragen:

  • is er elke maand een eisprong?  
  • hoe is de kwaliteit van het zaad?  
  • kunnen eicel en zaadcellen bij elkaar komen?  
  • zijn er factoren die innesteling kunnen tegenhouden?

Lichamelijk en psychosociaal onderzoek

Meestal doen we lichamelijk onderzoek bij de vrouw. Soms gebeurt dit ook bij de man. Daarnaast kijken we of er begeleiding nodig is om uw leefstijl te verbeteren. Een gezonde leefstijl maakt het vaak makkelijker om gezond zwanger te worden.

Soms doen we ook psychosociaal onderzoek naar wat het uitblijven van een zwangerschap met u doet. En we kijken hoe we u en uw partner hierbij kunnen ondersteunen. Met de uitkomsten van deze onderzoeken kunnen we een diagnose stellen en een inschatting maken van uw kans op een zwangerschap.

Vervolgonderzoek naar vruchtbaarheidsstoornissen

Na het oriërenterende vruchtbaarheidsonderzoek zijn de volgende vervolgonderzoeken mogelijk: