Waterstof ademtest

Met de lactose-ademtest wordt onderzocht of de dunne darm voldoende suikers opneemt uit voedsel. Daarvoor vangt een gespecialiseerd verpleegkundige uw adem op in een apparaat. Het apparaat analyseert uw adem.

Wanneer de darmbacteriën de suikers in het voedsel afbreken, ontstaat waterstofgas (H2). Dit waterstofgas passeert via het bloed de longen. Via de longen wordt het uitgeademd. Door uw adem op te vangen en te testen, kan worden onderzocht of uw lichaam de suikers goed verteert.

Het onderzoek

Voor het onderzoek wordt een H2-ademtestapparaat gebruikt. Na 1 keer blazen in dit apparaat, krijgt u een suikeroplossing te drinken. Daarna moet u meerdere keren opnieuw blazen. Het onderzoek kan ongeveer 3 uur duren.

Voorbereiding

Om de test goed te kunnen uitvoeren, is een goede voorbereiding belangrijk. U mag bijvoorbeeld de avond voor het onderzoek alleen een lichte maaltijd nemen. Vanaf 19.00 uur mag u niets meer eten en vanaf 22.00 uur niets meer drinken. De ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. U mag niet tandenpoetsen.

Als u medicijnen gebruikt, meld dit dan bij uw behandelend arts. Sommige medicijnen beïnvloeden het resultaat van de test. Heeft u medicijnen waarmee u niet zonder risico kunt stoppen? Dan mag u die vroeg in de ochtend met een klein beetje water innemen.

Lees meer over de voorbereiding in de folder.