Zaadonderzoek

Om een zwangerschap te laten ontstaan, moet de zaadlozing van de man voldoende beweeglijke zaadcellen bevatten. Met een onderzoek naar de zaadkwaliteit beoordelen we of dit zo is.

De kwaliteit van het zaad

De kwaliteit van het zaad wordt onder andere bepaald door het aantal zaadcellen en de bewegelijkheid van het zaad. Soms is 1 onderzoek voldoende, soms is het nodig om dit onderzoek te herhalen.

Het zaadonderzoek

Voor het onderzoek hebben we uw zaad nodig. U kunt thuis zaad (laten) opvangen in een potje. Dit potje kunt u ophalen bij de laboratoria voor bloedafname in Ede, Barneveld, Veenendaal of op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.

Lever het potje met uw zaad binnen 1 uur in bij het andrologie-laboratorium in Ede. U moet hiervoor van tevoren een afspraak maken. Het is belangrijk dat u het potje op lichaamstemperatuur vervoert. Stop het bijvoorbeeld in uw borst- of broekzak.

Goed om te weten

We kunnen de kwaliteit van uw zaad het beste beoordelen als u een aantal dagen geen zaadlozing heeft gehad. Daarom adviseren we u om 2 tot 4 dagen vóór het onderzoek geen zaadlozing te hebben. Verdere instructies staan op het aanvraagformulier dat u krijgt.