POTS, posturale orthostatische tachycardie syndroom

POTS komt door een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Daardoor versnelt uw hartslag buitensporig als u opstaat van bijvoorbeeld een stoel. Bovendien daalt uw bloeddruk en u kunt kort bewusteloos raken. Het treft vooral jonge mensen en vaker vrouwen dan mannen. POTS staat voor Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom.

Wat is POTS?

Onze hartslag en bloeddruk wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelstel. Dit zenuwstelsel is voortdurend actief, maar we merken daar zelf nauwelijks iets van. Het stelsel bestuurt behalve de hartslag en bloeddruk onder andere ook de ademhaling, onze spijsvertering en onze blaas. Het zorgt ervoor dat ons lichaam zich voortdurend aanpast aan de omstandigheden.

Hoe ontstaat POTS?

Van liggen of zitten naar staan is zo'n omstandigheid die aanpassing vereist van het hartritme en de bloeddruk. Als het autonome zenuwstelsel niet goed functioneert, lukt het niet om een staande houding aan te nemen en tegelijk het hartritme en de bloeddruk normaal te houden.

Klachten bij POTS

POTS gaat gepaard met klachten die sterk kunnen variëren in aard en ernst. De klachten treden meestal op of verergeren in rechtopstaande houding of bij een inspanning als sporten. U kunt:

  • hartkloppingen krijgen
  • duizelig worden
  • (bijna) flauwvallen
  • vermoeid raken

Diagnose van POTS

De arts stelt de diagnose onder andere via een AFO-onderzoek en een kantelproef. Bij deze proef ligt u vastgesnoerd op een tafel. Vanuit de liggende positie kantelen we u overeind. Ondertussen meten we de bloeddruk en de activiteit van de hersenen. Zo brengen we in kaart wat voor invloed het dalen van de bloeddruk op de hersenen heeft.

De behandeling van POTS

De behandeling kan bestaan uit:

  • het verbeteren van de opname van vocht en zout in het lichaam
  • het uitvoeren van bewegingen die de bloeddruk verhogen
  • medicatie

POTS en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei is gespecialiseerd in klachten van duizeligheid. We maken onderscheid in duizeligheid door problemen met het evenwichtsorgaan, door een verstoring van het autonome zenuwstelsel en door hyperventilatie.