Behandeling Biologische klok stoornis

Een stoornis in het slaap-waakritme kan onder meer worden behandeld met melatonine, lichttherapie, chronotherapie of cognitieve gedragstherapie. De behandeling is gericht op het herstellen van het biologische klok ritme.

Behandeling met melatonine

Melatonine kan de biologische klok vervroegen. Het lichaam krijgt eerder het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Om te meten op welk tijdstip uw eigen melatonine aanmaak op gang komt, wordt een speekseltest gedaan.

Behandeling met lichttherapie

Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van helder kunstlicht dat vergelijkbaar is met daglicht. Dit kan uw biologische klok in de goede richting beïnvloeden. Voor deze therapie is het noodzakelijk eerst te meten op welk tijdstip uw eigen melatonine aanmaak op gang komt.

Behandeling met chronotherapie

Bij chronotherapie wordt uw bedtijd in stappen aangepast, totdat het slaap-waakritme weer normaal is.

Behandeling met cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie leert u verkeerd slaapgedrag af en leert u goed slaapgedrag aan.

Veelgestelde vragen

Wat is melatonine en wat doet het?

Melatonine is een stof in uw lichaam dat uw biologische klokritme regelt: overdag is uw lichaam actief en in de loop van de avond gaat het in rust. Melatonine maakt u slaperig en helpt u bij het inslapen.

Kan ik zelf melatoninetabletten kopen?

Gebruik niet zomaar melatoninetabletten. Verkeerd gebruik van melatoninetabletten kan uw biologische klokritme nog verder verstoren. Doe dit alleen in overleg met uw arts.

Ik gebruik melatoninetabletten. Als ik later naar bed wil, moet ik de tabletten dan ook later innemen?

Nee, u neemt de tabletten altijd op hetzelfde tijdstip in. Als u de tijdstippen wisselt, verstoort u uw biologische klok. Als u zo nu en dan een keer veel later naar bed wilt gaan, kunt u die avond beter geen melatonine innemen. Het is verstandig dit niet vaker dan 1 keer per week te doen.

Ik ben vergeten mijn melatoninetablet in te nemen. Wat moet ik doen?

Ontdekt u dit binnen een half uur na het voorgeschreven tijdstip? Dan kunt u het tablet alsnog innemen. Is het later? Dan neemt u die avond het tablet niet in.

De klok wordt verzet naar zomer - of wintertijd. Op welk tijdstip neem ik de melatoninetablet in?

Op de zaterdagavond voordat de klok verzet wordt, neemt u geen melatonine in. De volgende dag neemt u de melatonine in op het voorgeschreven tijdstip.

Kan ik verslaafd raken aan melatoninetabletten?

Nee, u kunt er op elk moment mee stoppen.

Hoe lang moet ik melatonine gebruiken?

Dat verschilt per persoon. Overleg altijd eerst met uw huisarts of behandelend specialist.

Ik gebruik nu een paar weken melatonine en ik merk minder resultaat. Wat moet ik doen?

Stop eerst 5 dagen met de melatonine. Na 5 dagen begint u weer. Merkt u geen verbetering? Neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Het kan zijn dat de dosering aangepast moet worden.

Is een overdosis melatonine erg?

Bij een te hoge dosis melatonine kan de stof in uw lichaam gaan opstapelen. U merkt dan minder resultaat. Denkt u dat u een overdosis heeft gehad? Neem dan contact op met uw huisarts of specialist.

Ik ga op reis door een tijdzone. Op welk moment neem ik de melatonine in?

Reist u in de avond? Neem dan geen melatonine in. Neem de tablet in als u op uw bestemming aankomt. Reist u overdag? Neem dan de avond daarvoor nog wel melatonine in. De volgende tablet neemt u als u op uw bestemming aankomt.

Ik heb mijn dag nachtritme omgedraaid. Kan ik melatonine innemen?

Het terugdraaien van een omgekeerd dag-nachtritme vereist een goede diagnose en begeleiding. Vraag uw huisarts u te verwijzen naar een deskundige van een slaapcentrum.