Doorslaapstoornis behandeling

Doorslaapstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij de behandeling bepalen we eerst of u misschien andere aandoeningen heeft die zorgen voor de slaapstoornis. De verdere behandeling hangt vervolgens af van de precieze slaapstoornis.

Wanneer een doorslaapstoornis?

Bij het vaststellen van de diagnose spelen uw medische voorgeschiedenis en uw verhaal van een belangrijke rol. Meestal krijgt u een lichamelijk onderzoek en soms aanvullend onderzoek, zoals bloedonderzoek, beeldvormend onderzoek of slaaponderzoek. Het kan handig zijn om een slaapdagboek bij te houden.

Behandeling doorslaapstoornis

Vaak kan de huisarts de behandeling voor zijn of haar rekening nemen. Bij ingewikkelde of zeldzame slaapstoornissen wordt u behandeld in een slaapcentrum. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, adviezen voor voeding en bewegen, of cognitieve gedragstherapie. Welke behandeling u krijgt en wie u daarbij begeleidt, hangt af van uw situatie. Uw arts bespreekt dit met u.

Slaaponderzoek

Voor een slaaponderzoek komt u naar de polikliniek klinische neurofysiologie. Daar krijgt u elektroden voor het onderzoek opgeplakt. Met de apparatuur gaat u naar huis. U slaapt thuis en komt de volgende dag terug om de apparatuur in te leveren. De uitslag ontvangt u via de neuroloog. U hoeft zich voor dit onderzoek niet voor te bereiden. Gebruikt u (slaap)medicijnen? Dan kunt u die gewoon blijven gebruiken. Neemt u normaal gesproken geen slaapmedicijn in? Doe dat dan nu ook niet.

Veelgestelde vragen

Welke medicijnen krijg ik?

Als u wordt behandeld met medicijnen, krijgt u Amitriptyline voorgeschreven. Dit is een niet-verslavend middel dat u langdurig kunt gebruiken. Door Amitriptyline ontstaat een natuurlijke slaap, waardoor de slaap effectiever wordt.

Ik heb een tablet ingenomen, maar ik slaap nog steeds slecht. Wat nu?

Het duurt meestal 4 tot 6 weken voordat Amitriptyline goed werkt. Pas dan weten we of dit middel en de dosis goed bij u passen. Verbetert uw slaappatroon? Dan bent u op de goede weg. Maar het zal nog een aantal maanden duren voordat u helemaal stabiel slaapt.

Hoe laat moet ik Amitriptyline innemen?

U kunt Amitriptyline het beste tussen 21.00 en 22.00 uur innemen. Als u het later inneemt, zult u ook later resultaat ervaren. Bovendien kunt u zich dan in de ochtend langer suf voelen. Past u dan op met verkeersdeelname en het bedienen van machines.

Ik ben vergeten mijn tablet in te nemen. Wat moet ik doen?

Ontdekt u dit binnen korte tijd na het voorgeschreven tijdstip? Dan kunt u het tablet alsnog innemen. Is het na 24.00 uur? Dan neemt u die avond het tablet niet in.

Hoe lang moet ik Amitriptyline gebruiken?

Dat verschilt per persoon. Overleg dit met uw huisarts of specialist. Meestal adviseren wij om Amitriptyline minimaal 3 tot 4 maanden te gebruiken. Daarna overlegt u of u kunt stoppen of door moet gaan. Heeft u last van depressies terwijl u Amitriptyline gebruikt? Overleg dan altijd met uw huisarts, specialist, psycholoog of psychiater.