Melatonine bepaling

Als het donker wordt, maakt het lichaam melatonine aan. Deze stof is nodig om te kunnen inslapen. Om te bepalen hoeveel melatonine u in uw bloed heeft, doen we een melatoninebepaling. Dit gebeurt via het speeksel. Een melatoninebepaling helpt te bepalen of u een stoornis in het slaap-waakritme heft.

Hoe verloopt een melatoninebepaling?

U kunt zelf de hoeveelheid melatonine in uw lichaam meten. Dit kunt u doen met een zelftest die u van uw arts krijgt: in de winter als het gaat schemeren en in de zomer als de gordijnen dicht gaan. U haalt een wattenstokje langs de binnenkant van uw wang en stopt het stokje in een reageerbuisje. Dit herhaalt u enkele keren (meestal 5x) die avond. Zo kan de biologische klok bepaald worden. Een melatoninebepaling helpt te bepalen of u een stoornis in het slaap-waakritme hebt.

Een andere manier om zelf de hoeveelheid melatonine te bepalen, is via een kauwwatje. Deze melatoninebepaling kunt u zelf doen met de zelftest die u van het slaapcentrum krijgt toegestuurd. U kauwt op door uw arts afgesproken tijdstippen op een kauwwatje. U doet dit gedurende 1-2 minuten.

Nadat u de zelftest heeft gedaan

In het laboratorium wordt de hoeveelheid melatonine in het speeksel bepaald. Daarmee kunnen we zien op welk tijdstip bij u de melatonineproductie op gang komt. Zo kunnen we aantonen hoe uw biologische klok, en daarmee uw slaap-waak ritme, staat afgesteld.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Gebruikt u melatoninetabletten? Dan moet u daarmee stoppen voordat u de zelftest gaat doen. Doe dit minimaal 2 weken, maar liever nog 4 tot 6 weken voor het onderzoek. Stopt u niet of niet opt tijd met de tabletten? Dan meten we de werking van de tabletten, en niet uw eigen productie van melatonine. Dat beïnvloedt de uitslag en de manier waarop u geholpen kunt worden. Afgezien van het tijdig stoppen met melatoninetabletten, hoeft u zich niet voor te bereiden op dit onderzoek.

Melatonine bepaling en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei is 1 van de weinige ziekenhuizen die onderzoek doen naar uw eigen melatonine productie.