‘De second opinion was voor mij een keerpunt’

Jeroen Paap (45) vertelt over hoe zijn hardloopcarrière gered werd door het krijgen van de juiste diagnose.

November 2019

‘Een jaar nadat ik een blessure op was gelopen bij het hardlopen overtuigde de sponsor van ons marathonteam Project2.59 me van een second opinion. Zo kwam ik bij de topsportartsen Petra Groenenboom, Moniek van Heumen en Peter Vergouwen van Ziekenhuis Gelderse Vallei / Sports Valley terecht. Zij gaven me meteen vertrouwen. “Eerst gedegen onderzoek doen en dan pas concluderen of jouw hardloopcarrière wel of niet voorbij is” zeiden ze. De second opinion bleek voor mij een keerpunt. Want de eerder gestelde diagnose bleek niet te kloppen. Wat ik wel had was een sportershernia. Wat een blijdschap voelde ik. Want dat kon verholpen worden. Vorige maand, op 27 oktober, liep ik voor het eerst sinds 3 jaar weer een marathon. Dat voelde zo goed! Bij de finish heb ik zelfs nog even aan de artsen gedacht. Om het af te ronden stuurde ik ze daarom nog een mailtje. Mét een foto waarbij ik over de finish kom. Ik wilde ze nog eenmaal bedanken.

Blessure

Mijn blessure begon in oktober 2016. Na de marathon in Amsterdam kreeg ik ineens pijn ter hoogte van mijn lies. Iets wat ik eerder nooit had gehad. Ik ging naar de dichtstbijzijnde sportarts en wat bleek: het labrum, een onderdeel van de heupkom, was beschadigd. Zodanig dat ik het hardlopen wel kon vergeten. Mijn wereld stortte op dat moment in. Ik ben een prestatieloper en train 5 keer per week. Ik ga altijd voor het beste resultaat. Een leven zonder hardlopen kon ik me echt niet voorstellen.

Betrokken artsen

Ik voelde me begrepen door Petra, Moniek en Peter. Ze hebben ook echt die sportmentaliteit: ze geven niet op en zijn net zo fanatiek met sport bezig als ik. Ik kwam voor een second opinion en daar namen ze uitgebreid de tijd voor. Ze begonnen helemaal opnieuw en vlogen mijn blessure van allerlei kanten aan. Ik vond ze erg zorgvuldig. De uiteindelijke diagnose was een sportershernia. Een blessure, die bij aanvullend onderzoek soms moeilijk aan te tonen is. Daarna kom ik me klaar gaan maken voor een operatie.

De marathon

Begin 2018 ben ik uiteindelijk geopereerd. Daarna startte de revalidatie. Eerst fysiotherapie en daarna korte loopjes. Door mijn goede basisconditie herstelde ik sneller dan een gemiddelde amateursporter. Dat kon ik ook merken want in november liep ik alweer mijn eerste serieuze wedstrijd. De trainingen gingen langzaam weer als vanouds en na enkele persoonlijke records, waaronder op de halve marathon, was het op 27 oktober tijd voor de Frankfurt Marathon. Deze liep ik in 2.52.10 uur. Zonder pijn. Een prachtige tijd, en prachtige overwinning op mijzelf. Het voelt zo goed dat ik nu definitief een punt kan zetten achter deze blessure.’


Sports Valley

Sinds 2019 is de zorg voor sporters in Ziekenhuis Gelderse Vallei samengevoegd in één medisch centrum: Sports Valley. Sports Valley biedt diagnostiek, behandeling en sportmedische begeleiding aan olympiërs, paralympiërs, nationale en internationale topsporters, sporters en beginnende sporters.