Budgetpolis

Verwacht u weinig zorgkosten en/of neemt u genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kunt u veel geld besparen met een 'budget-zorgverzekering'. Maar als u niet op de kleine lettertjes let, kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Wat moet u weten en waar moet u op letten?

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis ofwel budget zorgverzekering is een goedkope basisverzekering. Dit is dan ook het kenmerk waaraan deze zorgverzekering is te herkennen. Het grote nadeel van deze budgetpolis is dat u in sommige gevallen slechts in een aantal ziekenhuizen binnen Nederland geholpen kan worden. De zorgverzekeraar heeft de zorg voor een scherpe prijs ingekocht bij slechts een aantal centra. Dit kan voor u resulteren in veel reistijd of dat u – indien u gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener – een deel van de rekening zelf moet betalen.

Voordelen van een budgetpolis

Dit is in eerste instantie de prijs. Echter door het geringe zorgaanbod van deze zorgverzekering is gebleken dat veel verzekerden die deze polis bezitten alsnog op jaarbasis enkele honderden euro’s aan extra kosten maken. Let wel: hier bovenop komt ook nog de verrekening van het eigen risico van € 385,00 per jaar.

Nadelen van een budgetpolis

  • door de beperkte vorm van keuzevrijheid kunt u in sommige gevallen slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen binnen Nederland terecht voor deze zorg
  • medicatie en hulpmiddelen zijn vaak alleen online te bestellen
  • contact met de zorgverzekeraar verloopt vaak enkel digitaal
  • bij gebruik van niet gecontracteerde zorg krijgt u geen volledige vergoeding.

Budgetpolissen Zilveren Kruis niet gecontracteerd

Ziekenhuis Gelderse Vallei is door Zilveren Kruis niet gecontracteerd voor in ieder geval de periode 2022 t/m 2024 voor de volgende budgetpolissen:

  • Ziezo Selectief Polis
  • Zilveren Kruis Basis Budget
  • Principe Polis Budget

Spoedzorg (bijvoorbeeld zorg op de Spoedeisende Hulp of verloskunde) wordt bij deze budgetpolissen altijd volledig vergoed. Als er geen sprake is van spoedzorg kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf moet betalen. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Voorkom bijbetalen


  • Een goedkope zorgverzekering is prettig, maar voorkom dat u achteraf hoge kosten moet betalen. Bij sommige polissen krijgt u slechts 75 procent van marktconform tarief vergoed als u naar een ziekenhuis gaat dat geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Dat kan al snel honderden of zelfs duizenden euro's kosten.
  • Hebt u een verwijzing van uw huisarts voor psychische hulp of gaat u zelf op zoek naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut? Dan is het belangrijk om vooraf te controleren of de betreffende zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Vraag daarom altijd om een schriftelijke bevestiging, dat voorkomt gedoe achteraf.
  • Let er ook op dat zorginstellingen en zorgverleners soms wel een contract hebben met de verzekeraar, maar dat het contract ook geldig moet zijn voor het type zorgverzekering dat u hebt. Bij veel budgetpolissen hebt u weinig te kiezen in kraamzorg, bepaalde hulpmiddelen en medicijnen. Dat komt door een beperkt aantal leveranciers. Controleer dit daarom vooraf.

Advies

Heeft u een budgetpolis of wilt u kijken wat er wel en niet vergoed wordt indien u een dergelijke polis afsluit? Bekijk dan de zorgvergoedingen bij uw zorgverzekeraar en voorkom hoge kosten in de toekomst.