Leren van atleten is goud waard
Op sportief gebied staat de maand februari in het teken van Atletiek. De atleten zijn volop in voorbereiding op het NK Indoor voor senioren (17 en 18 februari) en het WK Atletiek Indoor in Glasgow (1 t/m 3 maart). Sportarts Petra Groenenboom is al jaren hun vaste sportarts en reist met hen mee om alles op medisch gebied in goede banen te laten lopen. Hoe levert Sports Valley die medische zorg van topniveau? En wat leren we bij Ziekenhuis Gelderse Vallei van het behandelen van de atleten? Je leest het hieronder.
‘Het is belangrijk om een goede arts in je team te hebben omdat 1 van de belangrijkste redenen dat sporters hun doelen niet halen, blessures zijn. Dus het is van belang om te zorgen dat je zo goed mogelijk voorkomt dat je geblesseerd raakt’, vertelt hoogspringer Douwe Amels. Preventie dus! Het sportmedisch onderzoek is daarom een aantal keer per jaar vaste prik voor de atleten. Daarmee krijgen sporter en arts inzicht in de gezondheid en belastbaarheid van het lichaam. Iets wat voor sporters van topniveau tot recreatief niveau belangrijk is.
Ook in de patiëntenzorg wordt het sportmedisch onderzoek ingezet
‘Maar dat zou nog meer kunnen’, vertelt Petra. ‘De positieve effecten van bewegen op een chronische aandoening, kennen we. Die zijn enorm! Dit geldt ook voor mensen zonder chronische aandoening maar die wel meer willen gaan bewegen. Met behulp van de resultaten van een sportmedisch onderzoek kunnen we trainingsschema’s op maat opstellen voor bijvoorbeeld patiënten met (pre)diabetes of voor longpatiënten. Daarmee kunnen ze op een medisch verantwoorde manier meer bewegen.’
Expertise van verschillende specialismen wordt gebundeld bij Sports Valley
Veel specialismen van het ziekenhuis zijn betrokken bij Sports Valley: van longarts, neuroloog, tot cardioloog en KNO-arts. ‘We hebben ongelofelijk veel kennis in huis over bewegen in relatie tot gezondheid en ziekte’, vertelt Petra. ‘Binnen Sports Valley bundelen we die kennis en werken we steeds intensiever samen. Dat loont. Er wordt sneller een diagnose gesteld, wat essentieel is voor een goede behandeling.’ Dat merkte meerkampster Anouk Vetter ook: ‘Ik heb wel een keer gehad dat we aan het facetimen waren met de radioloog. Die wilde mij dan even persoonlijk zeggen wat hij zag en even geruststellen.’
De zorgverleners van Ziekenhuis Gelderse Vallei leren door het behandelen van de atleten ook steeds méér over bewegen, belastbaarheid en gezondheid en herstel. Die kennis is heel waardevol en kan benut worden voor de dagelijkse gezondheidszorg.
Kijk de mini-documentaire ‘Zorg voor Goud’ en ontdek hoe Sports Valley de atleten van de Atletiekunie ondersteunt bij hun jacht op goud.