CT-onderzoek
Component Action Menu- ${title}
CT-onderzoek
De afkorting CT staat voor ‘Computer Tomografie’. Bij een CT-onderzoek worden met behulp van röntgenstralen en een computer, afbeeldingen van een deel van het lichaam gemaakt. De CT-scanner brengt dwarsdoorsneden in beeld, waardoor 'plakjes' van het lichaam te zien zijn.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Bij sporters doen we met name onderzoeken van gewrichten waarbij het gebruik van contrast niet direct noodzakelijk is. Soms is contrast wel nodig om het onderzoek beter te kunnen beoordelen. Dit geldt met name bij onderzoeken van de buik.
Tijdsindicatie
- CT-scan extremiteit 10 minuten
- CT geleide punctie gewricht 30-45 minuten
- CT-scan hersenen 10 minuten
- CT-scan buik 20 minuten
- CT-scan longen 20 minuten
- CT-scan bovenbuik 20 minuten
- CT-scan geleide abcesdrainage/punctie 30-60 minuten
Een CT-onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. De voorbereidingstijd niet meegerekend.
Voorbereiding
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Je kunt jouw kleding aanhouden als daar geen metaal in zit. Voor bepaalde onderzoeken is het nodig om de sieraden af te doen.
Voor verschillende CT-scans is het noodzakelijk dat je thuis al contrastvloeistof drinkt als voorbereiding op het onderzoek. De uitleg over deze voorbereiding vind je in de folder voor het onderzoek. Jouw behandelend arts informeert je hier verder over.
Bij veel CT-onderzoeken wordt gebruik gemaakt van jodiumhoudend contrastmiddel via de bloedbaan. Van te voren moet je bloedprikken om jouw nierfunctie te bepalen. Wanneer deze niet voldoende is, besluit jouw behandelend arts welke voorbereiding nodig is. Deze voorzorgsmaatregelen zijn gericht op het beschermen van de nieren. Als de nierfunctie voldoende is, dan hoor je hier niets over.
Als je allergisch bent voor jodiumhoudend contrastmiddel, moet je dit aangeven bij jouw behandelend arts. Als de afspraak al gemaakt is, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Een speciale voorbereiding is nodig in geval van allergie.
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. In hoge dosis kunnen röntgenstalen gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. In de mate waarin het binnen de radiologie wordt toegepast is het risico minimaal. De keuze voor een radiologisch onderzoek wordt zorgvuldig afgewogen tegen de belangrijke informatie die het onderzoek kan opleveren.
Als je zwanger bent of denkt te zijn, kan je het beste contact opnemen met jouw behandelend arts om te bekijken welk onderzoek voor jou en jouw kind het minst belastend is.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Het CT-onderzoek
De CT ziet eruit als een grote kast met in het midden een ronde opening. Je ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel. Deze tafel schuift langzaam door de opening. Tijdens het scannen is het noodzakelijk dat je stilligt. Voor sommige onderzoeken, zoals bij een scan van je buik, krijg je een ademcommando. Tijdens het maken van de foto’s zit de laborant achter een raam bij de bediening van de CT-scan. Vanuit hier heeft de laborant altijd goed zicht op jou.
Het maag-darmkanaal, organen en bloedvaten zijn moeilijk te onderscheiden op een röntgenfoto. Hiervoor wordt contrastvloeistof gebruikt. Dit kan oraal en/of via een infuus toegediend worden. In overleg met jouw behandelend arts en de radioloog wordt bepaald of dit nodig is.
Na het onderzoek
De radioloog bestudeert het onderzoek. Hij of zij maakt een verslag dat naar de behandelend arts / sportarts wordt gestuurd. De gebruikelijke termijn hiervoor is 4 à 5 werkdagen maar op indicatie worden uitslagen dezelfde dag nog besproken met de behandelend arts / sportarts.