Echografie

Als je een blessure of een sport gerelateerde klacht hebt, kan het nodig zijn om een echografie te doen. Dit helpt de sportarts of sportorthopedisch chirurg om, samen met de radioloog, de juiste diagnose te stellen.

Wat is een echografie?

Een echografie maakt beelden van een deel van het lichaam. Dit gebeurt met een klein apparaat dat tegen de huid wordt geplaatst. Uit het apparaat komen geluidsgolven, welke niet te horen zijn door het menselijk oor. Deze geluidsgolven weerkaatsen tegen verschillende weefsels in het lichaam. De echo die hierbij ontstaat wordt weer opgevangen door het apparaat. Een computer zet deze echosignalen om in een beeld. Een echografie is een pijnloos en onschuldig onderzoek.

Een echografie duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding op een echografie

Voor een echo-onderzoek hoef je je niet specifiek voor te bereiden, tenzij je een echo krijgt van:

Voor een echo van de bovenbuik moet je nuchter zijn op de dag van het onderzoek. Je mag niet eten, drinken of roken vanaf middernacht. Gebruik je medicijnen? Dan mag je die innemen met 1 slokje water. Dit mag tot 1 uur voor het onderzoek.

Voor een echo van de nieren, blaas, prostaat, baarmoeder of eierstokken moet jouw blaas gevuld zijn. Drink daarom 1 uur voor het onderzoek 3 volle glazen water achter elkaar. Daarna mag je niet meer plassen.

Tijdens het onderzoek

De echografie wordt gedaan door een medisch beeldvormend laborant(e) of de radioloog. Hij of zij haalt jou op in de wachtruimte. De laborant wijst je een kleedruimte en geeft aan welke kleding je moet uittrekken. Tijdens het onderzoek lig je op een bed of zit je op een stoel. Er wordt gel gesmeert op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Door de gel weerkaatsen de geluidsgolven beter. Daarna wordt het echo-apparaat op jouw lichaam geplaatst.

Na het onderzoek

De radioloog beoordeelt de beelden van de echografie. Je krijgt de uitslag van jouw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen. Op indicatie worden uitslagen dezelfde dag nog besproken met de behandelend arts / sportarts.