Röntgenfoto

Als je een blessure of een sport gerelateerde klacht hebt, kan het nodig zijn om een röntgenfoto te maken. Dit helpt de sportarts of sportorthopedisch chirurg om, samen met de radioloog, de juiste diagnose te stellen.

Wat is een röntgenfoto?

Bij een röntgenfoto maken wij een foto van jouw lichaam. Dit gebeurt met röntgenstraling. Door de straling zijn botten en bepaalde lichaamsdelen goed te zien, zoals het hart en de longen. Het maken van een röntgenfoto duurt ongeveer 2 tot 5 minuten. We maken 3 soorten röntgenfoto's:

Hiermee kijken we bijvoorbeeld naar botbreuken of slijtage aan gewrichten. Vaak maken we bij een botbreuk na een paar weken nog een foto. Zo controleren we of de breuk goed geneest.

Hiermee kijken we of er bijvoorbeeld vocht in de longen zit. Of we maken deze foto om te kijken of een operatie aan de borstkas goed is geslaagd.

Hiermee kijken we naar de organen in de buik, zoals de darmen. Dit doen we meestal als er sprake is van langdurige verstopping.

Voorbereiden op het onderzoek

Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Meld dit bij uw arts of neem contact op met de afdeling radiologie. Samen bekijken we welk onderzoek het minst belastend is voor u en uw ongeboren kind. Als het mogelijk is, kunt u de röntgenfoto laten maken nadat uw kindje is geboren.

Bij het maken van een röntgenfoto komt röntgenstraling vrij. In een hoge dosis kan deze straling gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de straling die je ontvangt bij het maken van een röntgenfoto, is minimaal en daarom ongevaarlijk. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Straling uit bijvoorbeeld het heelal, uit de aardbodem en uit bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvang je straling.

Tijdens het onderzoek

Een röntgenfoto wordt gemaakt van een ontbloot lichaamsdeel. Draag je kleren of sieraden op het lichaamsdeel waarvan een foto wordt gemaakt? Dan vragen wij je om die eerst uit of af te doen. Daarna vertelt de laborant hoe je moet staan of zitten om een goede foto te kunnen maken.

Na het onderzoek

Nadat de röntgenfoto is gemaakt, krijg je de uitslag van jouw arts. Dit gebeurt meestal binnen 3 werkdagen. Op indicatie worden uitslagen dezelfde dag nog besproken met de behandelend arts / sportarts. Kreeg je de röntgenfoto binnen 2 weken na een val of ongeluk? Dan krijg je de uitslag op de röntgenafdeling, kort nadat de foto is gemaakt. Als blijkt dat je iets hebt gebroken, word je binnen het ziekenhuis doorgestuurd voor een behandeling.