Groot sportmedisch onderzoek

Voor wie is het Groot sportmedisch onderzoek 

 • sporters ouder dan 35 jaar die intensief sporten (meer dan 7 uur per week)
 • mensen ouder dan 35 jaar die (weer) willen beginnen met sporten
 • mensen ouder dan 35 jaar die hun conditie willen meten

Duur en kosten

 • Duur: 150 minuten
 • Kosten: €280,-

Uit welke onderdelen bestaat het onderzoek?

Onderdelen van het onderzoek
Vragenlijst vooraf, deze vul je thuis in en bespreek je met de sportarts
Lengte, gewicht
Ogentest
Longfunctietest
Luisteren naar hart en longen 
Onderzoek van gewrichten en spieren
Bloedonderzoek
Rust ECG 
Inspanningstest met ECG
Verslag (met de resultaten van het onderzoek en persoonlijke trainingsrichtlijnen)  

Vooraf vul je thuis de vragenlijst 'cardiovasculaire screening’ (Lausanne protocol) in. Door zo’n eerste screening probeert de arts mogelijke risicofactoren vast te stellen. De uitkomsten van de vragenlijst bespreek je met de sportarts.

Onderzoek van gewrichten en spieren

Onderzoeken van de gewrichten en spieren die belangrijk zijn bij de activiteiten die je uitvoert. En van de werking van bepaalde zenuwen die belangrijk zijn bij het bewegen.

Longfunctietest

Dit is een soort blaastest die bedoeld is om de inhoud van de longen te meten. Het geeft een beeld van de werking van de longen en of er misschien sprake is van vernauwing van de luchtwegen (longinhoud en flow-volume-curve).

Rust-ECG

Dit wordt ook wel een hartfilmpje genoemd. De ECG geeft een indruk van de hartfunctie. Voor ALO verplicht, maar wordt geadviseerd aan iedereen

Fietstest met ECG

Dit geeft een goed beeld van je conditie en longinhoud. Zo kunnen er gerichte trainingsrichtlijnen worden meegegeven. je fietst op een standaard fietsergometer met opklimmende belasting tot maximaal. Elke 3 minuten meten we de bloeddruk, het ECG registreren we continu.

Bloedonderzoek

Hemoglobine, cholesterol, HDL-cholesterol en glucose. De verschillende waarden in het bloed worden vergeleken met normwaarden. Een te hoog cholesterol kan een indicatie zijn voor hart- en vaatziekten. Te lage Hb-waarden kunnen vermoeidheidsklachten verklaren en kunnen een teken zijn van bloedarmoede.

Aanvullend onderzoek

Op indicatie van de sportarts of op eigen verzoek kan er aanvullend onderzoek worden aangevraagd (hiervoor kunnen extra kosten in rekening worden gebracht)

De sportarts bespreekt de resultaten van het onderzoek en het voorgestelde behandelprogramma met jou. Je krijgt altijd een eindverslag. Daarin staat een overzicht van de resultaten van het onderzoek en de trainingsrichtlijnen die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je sportprestatie. Het eindverslag kun je online inzien via MijnZGV of wordt met de post toegestuurd.

Praktische informatie

 • je zorgverzekeringspas
 • je geldige identiteitsbewijs
 • een overzicht van medicijnen die je gebruikt
 • jouw bril, als je die draagt
 • sportkleding of makkelijk zittende kleding voor de fietstest. Wi je na afloop douchen? Dat kan op de afdeling fysiotherapie. Je vindt deze afdeling tegenover de afdeling sportgeneeskunde.

 • doe 48 uur voor de test geen zware training meer 
 • sport 12 uur voor de test niet meer
 • eet maximaal 3 uur voor de test de laatste grote maaltijd. Een lichte maaltijd of tussendoortje daarna is geen probleem.
 • drink vlak voor de test geen koffie of energiedrank. Drink wel voldoende water voor de test.
 • draag makkelijk zittende sportkleding en sportschoenen. U kunt ook uw fietsschoenen meenemen. De aanwezige pedaalsystemen zijn: SPD, SPD-SL en Look.
 • na de test kan je douchen, neem in dat geval een handdoek en schone kleding mee.

Het groot sportmedisch onderzoek kost €280,- Meer informatie over de tarieven van de sportmedische onderzoeken kunt opvragen bij de polikliniekassistent. 

U ontvangt de factuur per post. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een sportmedisch onderzoek vanuit de aanvullende verzekering. Zie hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Ziekenhuis Gelderse Vallei is via SMA Gelderse Vallei is aangesloten bij de FSMI en is SCAS-gecertificeerd. Voor deelnemers aan diabetes beweegprogramma (uitgebreid sportmedisch onderzoek) zijn er mogelijkheden de kosten onder de basisverzekering te laten vallen. Dat kan alleen als uw huisarts u heeft verwezen naar de sportarts.

De kosten van de sportmedische onderzoeken worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding hangt af van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Bekijk het overzicht van de vergoedingen van sportmedische zorg op www.sportzorg.nl Foto: longfunctietest
Longfunctietest
foto: rust ECG
Rust ECG