Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Throwback tuesday: 2010
Ziekenhuis Gelderse Vallei is al jarenlang betrokken bij de zorg voor de Nederlandse topsporters en sporters. In de rubriek Throwback tuesday nemen we je mee naar het verleden.
In 2010 waren de Olympische Winterspelen in Vancouver. Nederland won dat jaar 4 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles.
Datzelfde jaar was voor Ziekenhuis Gelderse Vallei ook een bijzonder topsportjaar. Als eerste van Nederland ontving de afdeling topsportgeneeskunde (destijds Sportmedisch Centrum Gelderse Vallei) op 9 maart 2010 het certificaat ‘Topsport Medisch Samenwerkingsverband’ (TMS). Toen al was de afdeling toonaangevend voor wat betreft onderzoek en medische begeleiding van topsporters. Met het SMC Gelderse Vallei en het Radiologisch Centrum Topsportgeneeskunde had — en heeft — het ziekenhuis 2 toonaangevende topsportmedische centra binnen haar muren.
De tekst gaat verder onder de foto.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Professionalisering
In 2010 vonden NOC*NSF, het ministerie van VWS en de Vereniging van Sportgeneeskunde dat de medische begeleiding van topsporters beter kon. Die kwaliteitsverbetering werd onder andere gezocht in een nauwe samenwerking met sportbonden, sportmedische instellingen, specialisten en (para)medici. In een TMS moet een topsporter terecht kunnen voor diagnostiek, behandeling en begeleiding bij alle sportmedische problemen om tot optimale sportprestaties te komen. Sportbonden moesten voor hun topsportbeleid ook een overeenkomst aangaan met een gecertificeerde instelling, zoals het TMS van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Chef-arts van TeamNL Cees-Rein van den Hoogenband zei jaren later: "Daar waar Peter Vergouwen met zijn praktijk in de beginjaren nog pionier was op het gebied van Topsportgeneeskunde, zijn in de afgelopen acht jaar grote stappen gezet naar een kwalitatief hoogwaardig netwerk van sportartsen, orthopeden, radiologen, cardiologen, longartsen en neurologen. Veel specialisten zetten zich belangeloos en vaak in vrije uurtjes in om topsporters zo snel en goed mogelijk te begeleiden op medisch gebied."
De afdeling topsportgeneeskunde verzorgt nu nog steeds de sportmedische zorg voor de Atletiekunie, Judo Bond Nederland, de snowboarders van de Nederlandse Ski Vereniging, de Nederlandse Volleybal Bond en andere (inter)nationale topsporters.
Orthopedie
Sinds 2010 is er veel gebeurd. Verschillende zorgverleners van Ziekenhuis Gelderse Vallei raakten intensiever betrokken bij sportzorg, waaronder de orthopedisch chirurgen. Zij zijn gespecialiseerd in sportblessures van de knie, enkel en schouder. Ze behandelen zonder een operatie als dat mogelijk is en opereren als dat nodig is. In het behandelplan houden ze rekening met de sport, sportniveau en -wensen van de sporter. De orthopedisch chirurgen werken ook intensief samen met een netwerk van fysiotherapeuten uit de regio, waar sporters kunnen revalideren.
Naast de topsportartsen, sportartsen, radiologen en orthopedisch chirurgen zijn ook de fysiotherapeuten, longartsen, cardiologen en neurologen betrokken bij de zorg voor sporters.
Sports Valley
Al deze experts werken sinds 2019 samen binnen Sports Valley, het sportmedisch expertisecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Sporters van elk niveau kunnen bij Sports Valley terecht voor zorg rondom sport gerelateerde problemen. Ze ontvangen daar snelle sportmedische diagnostiek, sportmedische onderzoeken en behandelingen van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast is Sports Valley er ook voor (chronische) patiënten. De kennis en kunde die de zorgverleners opdoen bij zorg voor topsporters en sporters passen ze toe in de patiëntenzorg.
Iedere sporter verdient topsportzorg.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}