Throwback tuesday 2014

Ziekenhuis Gelderse Vallei is al jarenlang betrokken bij de zorg voor de Nederlandse topsporters en sporters. In de rubriek Throwback tuesday nemen we je mee naar het verleden.

In 2014 waren de Olympische Winterspelen in Sotsji. Nederland won dat jaar 8 gouden, 7 zilveren en 9 bronzen medailles.

2014 was ook een jaar waarin het Radiologisch Centrum voor Topsport (RCT) vanuit Ede weer meekeek als een geblesseerde sporter een röntgen, echo of MRI-onderzoek kreeg. Al sinds 2008 – toen ook in Beijing - contracteert NOC*NSF het RCT voor second opinion onderzoek bij alle Olympische en Paralympische Spelen.

Zo werkt de second opinion

Radioloog Bas Maresch zei daar in 2014 het volgende over: ‘Als een sporter een blessure oploopt, krijgen wij de onderzoeken voor directe beoordeling vanuit Sotsji in het ziekenhuis in Ede op onze beeldschermen.’
Speciaal voor de Olympische Spelen in Sotsji werd in Ede een werkstation ingericht dat een directe verbinding had met NOC*NSF vanuit het Olympisch Dorp, zowel vanuit het zogenaamd coastal cluster als het mountain cluster, om zo een optimaal prestatieklimaat te creëren. Zodra een sporter in Sotsji een echografie, MRI of CT moest ondergaan, keken radiologen Frans Timmer en Bas Maresch in Ede mee en gaven hun deskundig advies.

Beide radiologen overleggen ook in 2022 met TeamNL over de röntgen-, echografie-, CT- of MRI-onderzoeken die de Nederlandse sporters in Beijing krijgen. Inmiddels zijn ook radiologen Christiaan van Manen, Gert-Jan Spaargaren, Jacco Spermon en Myrthe Vestering betrokken.

Samenwerken

De radiologen werken intensief samen met andere specialismen van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bijvoorbeeld met de cardiologen binnen het SMART-onderzoek. Met de orthopedisch chirurgen, die sportblessures behandelen die te maken hebben met de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden en met de afdelingen longgeneeskunde, neurologiesportgeneeskunde en topsportgeneeskunde.

De tekst gaat verder onder de foto.

inhoud
2014: radioloog Frans Timmer (l) en topsportarts Peter Vergouwen (r).

Sports Valley

Sports Valley is het sportmedisch expertisecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Sporters van elk niveau kunnen bij Sports Valley terecht voor zorg rondom sport gerelateerde problemen. Ze ontvangen daar snelle sportmedische diagnostiek, sportmedische onderzoeken en behandelingen van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast is Sports Valley er ook voor (chronische) patiënten. De kennis en kunde die de zorgverleners opdoen bij zorg voor topsporters en sporters passen ze toe in de patiëntenzorg.

Iedere sporter verdient topsportzorg.

Afspelen
Sports Valley