Topsporters

Sports Valley streeft ernaar dat een vaste topsportarts uw medische behandeling en/of begeleiding coördineert. Het is vrijwel altijd mogelijk om binnen 24 uur in contact te komen met een topsportarts. Afhankelijk van de situatie kan de topsporter dezelfde dag en anders binnen enkele dagen terecht op het spreekuur. Verder biedt Sports Valley geplande preventieve zorg zoals sportmedische onderzoeken.

Diagnostiek

Aan de hand van vragenlijsten en lichamelijk onderzoek bij blessures, ziekte of niet fit zijn stelt de topsportarts de diagnose. Mogelijk is er aanvullend onderzoek nodig. Voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn:

Laboratoriumdiagnostiek

  • Afhankelijk van de werkdiagnose is soms laboratoriumonderzoek nodig.

Radiologische diagnostiek

  • In samenwerking met het Radiologisch Centrum Topsport biedt Sports Valley snelle toegang tot aanvullende diagnostiek (röntgenfoto, echo, CT of MRI). Bij topsporters wordt er altijd double reading toegepast: 2 topsportradiologen kijken naar de radiologiebeelden. Er is dus een interne second opinion. Tevens zijn er voor topsporters altijd spoedplekken beschikbaar voor aanvullende diagnostiek.

Behandeling

De topsportarts coördineert uw behandeling en/of begeleiding. Indien nodig werkt de topsportarts samen met een multidisciplinair team van artsen en zorgverleners.

Het RCT verzorgt op aanvraag ook beeldgeleide therapeutische injecties.

Nazorg

De topsportarts zorgt, indien gewenst, voor een effectieve en functionele overdracht naar uw sport-, en sportmedische begeleiders.

  • Sportmedisch onderzoek
  • Groot sportmedisch onderzoek
  • Topsportanalyse NOC*NSF
  • Inspanningsfysiologie
    • Inspanningstest op loopband of fiets met of zonder ademgasanalyse
    • Biodex: isokinetische krachttest

De topsportartsen hebben van elk specialismen binnen het ziekenhuis een topsportconsulent. Hierdoor kan snel en effectief de juiste zorg verleend worden. 

De topsportradiologen van het RCT werken al jaren nauw samen met de topsportartsen van het Ziekenhuis Gelderse Vallei en verrichten radiologische werkzaamheden voor sporters en topsporters met een vanuit NOC*NSF toegekende A-, B- en HP-status, nationaal en internationaal. Het RCT maakt gebruik van double reading. Dit betekent dat een tweede topsportradioloog altijd het onderzoek mee beoordeeld.

De kracht van de samenwerking met de topsportartsen zit in de gemeenschappelijke drive om tot de kern van het probleem te komen. Dit bereiken we door samen met de topsporter, de topsportarts en de de coach/trainer de bevindingen van het onderzoek gezamenlijk te bespreken en de afwijkingen te tonen.

Het RCT is partner van TeamNL en is het second opinion centrum voor de Olympische en Paralympische Spelen.

Meer informatie is te vinden op de website van het RCT.

De topsportartsen begeleiden 'on the road' de Atletiekunie, Judo Bond Nederland en de Nederlandse Volleybal Bond bij EK's, WK's en Olympische Spelen en Paralympische Spelen. Elke bond heeft een vaste topsportarts.

Het Radiologisch Centrum voor Topsport staat tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen klaar voor een second opinion voor het medisch team van TeamNL.

De topsportartsen van Sports Valley houden 2 keer per week een acuut inloopspreekuur op Sportcentrum Papendal voor alle topsporters van CTO Papendal. En spreekuur voor de topsporters die vallen onder de bonden: Atletiekunie, Judo Bond Nederland, de snowboarders van de Nederlandse Ski Vereniging en de Nederlandse Volleybal Bond. Elke bond heeft een vaste topsportarts.

Onze topsportartsen, topsportradiologen RCT en topsport longarts zijn erkend High Performance Partner TeamNL van NOC*NSF. Hiermee krijgen zij waardering en erkenning voor hun bijdrage aan de ontwikkeling en prestaties van de Nederlandse topsport.

Afdeling topsportgeneeskunde

De afdeling topsportgeneeskunde is de enige afdeling in Nederland met sportmedische zorg uitsluitend voor topsporters en talenten, zowel nationaal als internationaal. De afdeling is ontstaan uit de maatschap Elite Sports Medicine.

Radiologisch Centrum voor Topsport (RCT)

Het RCT werkt al jaren nauw samen met NOC*NSF. De radiologen verrichten sportradiologische werkzaamheden voor sporters en topsporters met een vanuit NOC*NSF toegekende A-, B- en HP-status nationaal en internationaal. Daarnaast is het RCT het primaire expertisecentrum voor NOC*NSF en second opinion centrum voor de Olympische en Paralympische Spelen. Meer informatie is te vinden op de website van het RCT.

Longarts

Longarts K.T.M. Oud heeft de statuts High Performance Partner TeamNL.

Ziekenhuis start met High Performance Medical Centre om topsportklimaat te verbeteren