Wetenschap en innovatie

Sports Valley investeert in wetenschappelijk onderzoek om de medische zorg voor sporters te verbeteren.

Hoogleraar Sportgeneeskunde

In oktober 2019 is Hoogleraar Sportgeneeskunde prof. dr. Hans Zwerver gestart bij Sports Valley. Samen met Wageningen University & Research, NOC*NSF en andere regionale en nationale partners onderzoekt hij hoe het evenwicht belasting-belastbaarheid gemonitord kan worden en hoe dat beïnvloed kan worden door middel van training, voeding en andere interventies. Oftewel, kunnen blessures nog beter voorkomen worden en kunnen ze, wanneer ze toch optreden, zo gepersonaliseerd mogelijk behandeld worden?

De wetenschappelijke activiteiten van prof. dr. Zwerver richten zich met name op peesaandoeningen en op ‘healthy active ageing’. In 2010 promoveerde hij op de epidemiologie en (shockwave) behandeling van de ‘jumper’s knee’. Zijn onderzoek resulteerde in meer dan 100 wetenschappelijke peer-reviewed publicaties in vooraanstaande sportmedische tijdschriften en tekstboeken. Daarnaast presenteert hij wereldwijd zijn kennis op vooraanstaande congressen.

Onderzoekspartners

Sports Valley voert wetenschappelijk onderzoek uit met:

Wetenschappelijke studies

Graftstudie voorste kruisband

Jaarlijks worden er meer dan 150 kruisbandoperaties uitgevoerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Om bij te dragen aan wetenschappelijke kennis op het gebied van kruisband reconstructies neemt het ziekenhuis deel in een multicenter studie naar het beste type graft voor de kruisband. Deze studie vindt plaats in samenwerking met Orthopedie Centrum Oost Nederland in Hengelo en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Grafttypes hamstrings, patellapees en quadricepspees worden vergeleken. Deelname vindt al dan niet plaats in overleg met de patiënt. De studie zal meerdere jaren lopen.

Co-knie studie

Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit doen onderzoek naar de effecten van voeding en bewegen rondom een operatie. Onderzocht wordt het effect van eiwitten op pijn en ontstekingsreacties bij patiënten die een knie vervangende operatie hebben ondergaan. Met dit onderzoek kan het ziekenhuis het voedingsadvies rondom een operatie voor sporters en niet sporters met meer wetenschappelijke kennis onderbouwen.