Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
JUMPFOOD-studie
We zijn gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar een behandelmethode voor een springersknie (jumper's knee). We hebben goedkeuring van de METC en de eerste twee deelnemers zijn gescreend. Wil je je opgeven? Mail dan naar jumpfood@zgv.nl.
Bij sporten zoals volleybal en basketbal ontstaat, door vaak te springen, een behoorlijke belasting op spieren, pezen en gewrichten. Eén van de meest voorkomende blessures is de zogenaamde springersknie (ook wel jumper’s knee genoemd). Deze lastige knieblessure kan een grote impact hebben op uw sportdeelname en -plezier, of u nu recreatief of professioneel sport.
Tot nu toe bestaat er nog geen goede behandeling voor deze blessure. Daarom onderzoeken sportartsen, fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers van Sports Valley (Ziekenhuis Gelderse Vallei) een nieuwe behandelmethode die misschien effectief kan zijn bij de springersknie: oefentherapie in combinatie met een collageen en vitamine C poeder. Deze aanpak is veilig en bij achillespeesproblemen al effectief gebleken. De deelnemende sporters worden door loting in 2 gelijke groepen verdeeld. De ene groep krijgt een collageen en vitamine C poeder, de andere groep krijgt een placebo poeder. Beide groepen krijgen oefentherapie. De oefentherapie is afgestemd op de individuele sporter op basis van de pijn die ervaren wordt bij het uitvoeren van de oefeningen. Door de resultaten tussen het poeder en de placebo te vergelijken kunnen we nagaan of het poeder effect heeft. Voor deze studie zijn we op zoek naar 76 actieve sporters die last hebben van een springersknie. U volgt 24 weken lang oefentherapie (thuis of bij de fysiotherapeut) en u komt 4x naar het ziekenhuis voor metingen.
Al 50 deelnemers doen mee aan deze studie. Geeft u zich ook op?
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Een springersknie is een blessure van de aanhechting van de pees tussen de knieschijf en het scheenbeen. Het geeft pijn net onder de knieschijf. Deze blessure ontstaat vaak door overbelasting van de kniepees. Te hoge belasting op de pees kan onder meer ontstaan bij het sporten door te veel springen, door snel en met kracht te draaien en ook door verkeerd te landen. Mede daarom worden deze klachten aan de kniepees ook wel springersknie genoemd, of in het Engels, ‘jumper’s knee’. In medische termen wordt het ook wel patella tendinopathie genoemd.
Bij wie komt deze blessure voor
Dit probleem komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen zoals volleyballers en basketballers, vandaar de naam springersknie. Ongeveer 10% van de recreatieve (spring)sporters kampt met deze blessure maar bij topbasketballers en topvolleyballers heeft meer dan 40% er last van.
Onderzoek naar behandelingen
Er bestaat helaas nog geen goede en gegarandeerd effectieve behandeling voor deze lastige blessure. Rust, medicijnen, tape, oefeningen, fysiotherapie, shockwavetherapie, injecties en zelfs operatie zijn lang niet altijd succesvol om sporters van hun klachten af te helpen. Daarom is verder onderzoek nodig naar nieuwe behandelmethoden. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het poeder met collageen en vitamine C bij diverse peesaandoeningen mogelijk een gunstig effect heeft op herstel van peesklachten.
Het supplement is een voedingssupplement in poeder vorm dat wereldwijd al gebruikt wordt en veilig is. In het poeder zit collageen (gelatine), wat een eiwit is dat ons lichaam aanmaakt en wat u terug kunt vinden in onder andere kraakbeen, pezen, banden en in onze botten en in de huid. Het is gehydrolyseerd collageen (collageen type I), wat een eiwit-preparaat is op basis van varkens-collageen. Dit collageen wordt onttrokken uit de huid van varkens en het is identiek aan menselijk collageen. ‘Gehydrolyseerd’ betekent dat het enzymatisch afgebroken wordt, waardoor het collageen opgesplitst wordt in kleinere ketens van aminozuren, de peptiden. Het is dus als het ware al voor-verteerd.
Aan het collageen is vitamine C toegevoegd. Dit bevordert de opname van het collageen. Het voedingssupplement is in poedervorm, gegeven in kleine zakjes (sachets). Deze zakjes, met elk een dagelijkse dosering van ~10gr, kunnen opgelost worden in water. Aan het product is een smaak toegevoegd zodat het niet neutraal van smaak is, gemengd met het water. Het poeder bevat gehydrolyseerde eiwitten, die goed oplosbaar zijn: u krijgt dus geen gel-achtige substantie zoals bij normale gelatine.
Verder op de website noemen we het collageen en vitamine C supplement steeds ‘het poeder’.
Bijwerkingen supplement
Er zijn voor zover wij weten geen nadelige effecten van het poeder. U moet natuurlijk wel tegen collageen kunnen (het is dierlijk, varkens eiwit, dus denk aan vegetariërs en veganisten). Wat mogelijk zou kunnen zijn is dat u gevoelig reageert op het middel en wat buikklachten krijgt. Dan moet u altijd contact opnemen met de onderzoeker.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Deelnemen aan het onderzoek
U kunt deelnemen aan het onderzoek wanneer u:
- tussen de 16 en 40 jaar oud bent
- huidige pijnklachten bij de knieschijfpees hebt, gedurende minimaal 12 achtereenvolgende weken.
- minimaal 1 keer in de week sport.
- bereid bent om dagelijks een poeder in te nemen. Let erop dat het collageen supplement afkomstig is van varkens. Dus als u veganist/vegetariër bent kunt u dit in overweging nemen.
- bereid en in staat bent om het oefenprogramma uit te voeren.
- geen ontstekingsaandoeningen aan uw gewrichten heeft.
- geen andere knieaandoeningen heeft.
- geen dagelijkse geneesmiddelen gebruikt of heeft gebruikt met een vermoedelijk effect op de kniepees afgelopen jaar.
- geen operatie aan de knieschijfpees heeft gehad.
- geen knieoperatie heeft gehad zonder volledig hiervan gerevalideerd te zijn.
- geen eerdere scheuren/beschadigingen in de kniepees heeft gehad.
- geen lokale injectietherapie heeft gehad met corticosteroïden, of andere geneesmiddelen.
- geen andere acute kniepeesblessure heeft (anders dan de springersknie).
- niet aan een gelijktijdig behandelprogramma meedoet.
- niet aan een ander onderzoek meedoet.
- nog geen (gehydrolyseerd) collageen supplement slikt.
- Geen bloed doneert in een periode van 2 maanden voor elke testdag.
- Niet zwanger bent of gedurende het onderzoek zwanger zou willen raken.
- Geen hard drugs gebruikt.
- niet meer alcohol drinkt dan:
- mannen: >21 glazen/week en >4 glazen/dag
- vrouwen: >14 glazen/week en >3 glazen/dag
Het onderzoek en wat er van u wordt verwacht
- bij interesse nodigen we u uit voor een startbijeenkomst. U krijgt hier meer informatie over het onderzoek en u kunt vragen stellen
- u ondertekent een toestemmingsverklaring om deel te nemen. U kunt altijd, zonder opgave van reden, uw deelname intrekken
- u vult bij aanmelden een vragenlijst in. Dit is om te kijken of u aan alle criteria voldoet om mee te mogen doen
- na het invullen van de vragenlijst komt u naar het ziekenhuis. De sportarts onderzoekt dan of u inderdaad een springersknie hebt. Er worden wat kleine lichamelijke onderzoeken gedaan
- als u aan alle criteria voldoet begint het onderzoek. Tijdens dit onderzoek van 24 weken neemt u dagelijks het poeder in en volgt u de voorgeschreven oefentherapie. Dit zal of het poeder met collageen en vitamine C zijn, of een placebo poeder. Hiervoor kunt u niet kiezen, dit zal random aan u toegewezen worden. Ook de onderzoeker weet niet welke u krijgt
- u houdt 24 weken een online logboek bij. U hoeft hiervoor maar 1x per week in te loggen. U beantwoordt vragen over hoeveel u getraind hebt, of er pijnklachten waren aan de knie en of u andere behandelingen hebt gehad
- tijdens het onderzoek komt u 3x naar het ziekenhuis. 1x aan de start, 1x na 12 weken en 1x na 24 weken. Deze drie testdagen zullen ongeveer 5 uur duren. Tijdens deze testdagen zullen we de volgende testen uitvoeren:
- lichamelijk onderzoek waaronder percentage lichaamsvet, lengte en gewicht
- functionele testen zoals kracht en sprongtesten
- beeldvorming, zoals een echo en een UTC van de knie. Met deze 2 beeldvormende technieken kunnen we op verschillende manieren de pees afwijkingen en de doorbloeding van de pees in beeld brengen. De UTC zal op alle drie de testdagen uitgevoerd worden, de echo alleen op de eerste en derde/laatste testdag
- stijfheidsmeting van de knieschijfpees (gemeten met de Myoton)
- onderzoek van uw bloed
- vragenlijsten over onder andere uw pijn aan de aangedane knie en de mogelijkheid tot bewegen/sporten
- u vult een jaar na start van het onderzoek nog een keer een online vragenlijst in
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Bij deelname aan het onderzoek
Voordelen
Voor uzelf zou deelname aan dit onderzoek relevant kunnen zijn. Met uw deelname krijgt u een beter beeld van uw kniepees, van de huidige status van de pees en over de voortgang in het herstel. Het gesprek met de arts-onderzoeker, het lichamelijk onderzoek, de behandelingen, het poeder en het echografisch onderzoek worden allen niet in rekening gebracht. Uw knieschijfpees wordt met de nieuwste beeldvormingstechnieken beoordeeld. En hierbij ontvangt u ook gedegen advies over het revalidatietraject en een begeleiding in de geleidelijke terugkeer naar uw gewenste sport. Ook ontvangt u alle persoonlijke resultaten die we gedurende het onderzoek van u krijgen. Hiernaast levert u met een deelname aan dit onderzoek ook een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek waardoor we inzicht krijgen in de effecten van collageen en vitamine C op het herstel van kniepees-blessure. Hiermee kunnen we mogelijk sporters over de hele wereld helpen met hun herstel van deze blessure, en wellicht hun herstel verbeteren. Het onderzoeken of het supplement ook daadwerkelijk werkt of niet levert dus hele waardevolle informatie op.
Nadelen
- het poeder kan misschien buikklachten geven, maar deze kans achten wij vrij klein
- u kunt last krijgen van de bloedafname op de testdagen. De bloedafname kan bijvoorbeeld wat pijn doen, of u kunt daardoor een bloeduitstorting krijgen. Maar de bloedafnames worden uitgevoerd door ervaren deskundigen en mocht u bloedafnames niet prettig vinden, dan wordt hier rekening mee gehouden
- meedoen aan het onderzoek kost u extra tijd
- u moet zich houden aan de afspraken die horen bij het onderzoek
- invloed op sportbeoefening; wij geven u adviezen hoe zo goed mogelijk terug te keren naar sport hetgeen betekent dat u tijdelijk wellicht minder/niet kunt sporten om beter te kunnen herstellen
- het poeder kan het herstel van kniepees-problemen verbeteren, maar zeker is dat nog niet
Meer informatie over
- meedoen aan wetenschappelijk onderzoek: vrijwillige deelname en verwerking gegevens
- de onderzoekers
- veelgestelde vragen
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via jumpfood@zgv.nl