Onderzoekers JUMPFOOD-studie

Het onderzoeksteam bestaat uit sportartsen en onderzoekers.

Prof. dr. J. (Hans) Zwerver is sportarts bij Sports Valley in ziekenhuis Gelderse Vallei en daarnaast Bijzonder Hoogleraar Sport- en Beweegeneeskunde bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen (UMCGroningen). In samenwerking met onder andere Wageningen University & Research, Eat2Move en andere regionale en nationale partners doet hij wetenschappelijk onderzoek naar preventie, diagnostiek en behandeling van sportblessures (zoals peesaandoeningenen) en ‘healthy active ageing’.

Rieneke Terink is de hoofdonderzoeker. Ze studeerde celbiologie aan de Wageningen Universiteit en was vroeger professioneel wedstrijdzwemster (Ek’s, Wk’s en WorldCups). Onlangs promoveerde ze bij de Wageningen Universiteit op het onderwerp: effect van inspanning op de voedingsstatus, en de stress en immuunreactie. Momenteel werkt ze voor Ziekenhuis Gelderse Vallei en Eat2Move, waarbij nieuwe onderzoeken worden opgestart met een focus op voeding, gezondheid en bewegen. Bij SportsValley zal de focus voor Rieneke liggen op het (door)ontwikkelen van voedingsconcepten in de sportmedische zorg, kennis verspreiden en nieuwe samenwerkingen verkennen.
Lotte van Dam zal de grootste uitvoering van het onderzoek doen. Ze werkt als junior onderzoeker bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze is afgestudeerd van de master Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit en van de master Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Tijdens deze masters en bij haar werk aan de Wageningen Universiteit heeft zij veel verschillende onderzoeken gedaan met (top)sporters, met de focus op voeding en sport. Dit gebied is haar passie en ze wil hier graag in de toekomst mee verder.

Naast Hans Zwerver, Rieneke Terink en Lotte van Dam staan er elke 6 maanden een groep studenten paraat om te helpen met de uitvoering van de JUMPFOOD studie. Dit zijn studenten met verschillende studie-achtergronden, zoals geneeskunde, voeding en gezondheid, bewegingswetenschappen, gezondheidswetenschappen, of sport en bewegen. Alle studenten zijn enthousiast over het onderwerp en het onderzoek, en begeleiden de deelnemers waar ze kunnen.