Wat is een springersknie

Een springersknie is een blessure van de aanhechting van de knieschijfpees aan de knieschijf of scheenbeen. Deze blessure ontstaat vaak door overbelasting van de kniepees. Te hoge belasting op de pees kan onder meer ontstaan door te veel springen, door te veel explosieve richtingsveranderingen bij sporten en ook door verkeerde landingstechniek. Door overbelasting van de pees ontstaat er geleidelijk irritatie van de pees en wordt deze pijnlijk bij belasten. Meestal voelt de sporter dit aan de onderkant van de knieschijf. Soms voelt men ook pijn aan de bovenzijde van de knieschijf of aan de plek waar de pees aan het scheenbeen vastzit.

Bij wie komt deze blessure voor

Dit probleem komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen zoals volleyballers en basketballers, vandaar de naam springersknie. Ongeveer 10% van de recreatieve springsporters kampt met deze blessure maar bij topbasketballers en topvolleyballers heeft meer dan 40% er last van. 

Symptomen 

Door de overbelasting van de kniepees ontstaan er geleidelijk kleine beschadigingen in het peesweefsel. Dit geeft pijn net onder de knieschijf die bij belasten opspeelt. Deze pijn wordt erger als je er op drukt en de pees belast. Ook na het sporten en de volgende dag is er vaak sprake van een pijnlijke en stijve knieschijfpees. Deze vervelende blessure gaat meestal niet vanzelf over en wordt na verloop van tijd steeds erger.

Onderzoek naar behandelingen

Er bestaat helaas nog geen goede en gegarandeerd effectieve behandeling voor deze lastige blessure. Rust, medicijnen, tape, oefeningen, fysiotherapie, shockwavetherapie, injecties en zelfs operatie zijn lang niet altijd succesvol om sporters van hun klachten af te helpen. Daarom is verder onderzoek nodig naar nieuwe behandelmethoden. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het voedingssupplement gelatine bij diverse peesaandoeningen mogelijk een gunstig effect heeft op herstel van peesklachten.

Terug naar informatie over de JUMPFOOD-studie.