Melatoninecheck

Melatonine is een signaalstof van de biologische klok: het wordt aangemaakt als de biologische klok in de slaapstand gaat. Om stoornissen in de timing van de biologische klok op te sporen is het van belang om te weten wanneer de productie van melatonine op gang komt, de dim light melatonin onset (DLMO). Dit kan aan de hand van een melatoninetest. Deze test kunt u laten uitvoeren door Ziekenhuis Gelderse Vallei, ook als uw patiënt geen behandelrelatie met ons heeft.

Als het donker wordt, maakt het lichaam melatonine aan. Het bepalen van het melatoninegehalte gebeurt in het speeksel. Een melatoninetest (melatoninecheck) helpt te bepalen of er sprake is van een circadiane rimte slaap-waakstoornissen, een slaapstoornis gerelateerd aan de biologische klok. Deze test kunt u laten uitvoeren door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Op basis van de test en de ingevulde gegevens wordt een advies gegeven door onze neurologen-somnologen van het slaapcentrum. Dit advies richten wij aan u als aanvrager, wij geven nooit zelf advies aan een patiënt.

Klik hieronder voor het aanvraagformulier



Welke rol heeft de patiënt?

Ons laboratorium kan aan de slag met het melatonineonderzoek als de patiënt de kauwwatten retour heeft gestuurd. We merken dat patiënten er vaak lang over kunnen doen om de kauwwatten retour te sturen. Mocht u nog geen uitslag hebben ontvangen, dan vragen we u om eerst te informeren bij uw patiënt of de kauwwatten al zijn geretourneerd voor het onderzoek.

Wat kunt u van ons verwachten?

Nadat het laboratorium de kauwwatten heeft ontvangen kunt u gemiddeld binnen 21 werkdagen de uitslag verwachten. U krijgt hiervan melding in een algemeen bericht waarin de link staat naar het advies. In deze uitslag staan de melatoninebepalingen en de conclusie met behandeladvies van de neuroloog-somnoloog. Er zijn geen grafieken meer verwerkt in het advies. 

Slaapcentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei is er speciaal voor mensen die problemen met slaap hebben. Ons expertisecentrum onderzoekt en behandelt alle kinderen, pubers en volwassenen met slaap- of waakstoornissen en stoornissen in de chronobiologie (de ‘biologische klok’).

Hoe werkt een melatoninecheck? 

Na uw aanvraag van een melatoninetest via deze pagina sturen we uw patiënt een zelftest met kauwwatten toe. Deze worden opgestuurd vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dit pakket bevat: 

  • een instructie
  • kauwwatten
  • retourenvelop

Uw patiënt stuurt de kauwwatten naar het laboratorium Dicoon, onderdeel van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De adresgegevens staan op de retourenvelop. 

Na ontvangst van de kauwwatten in het laboratorium kunt u binnen 21 werkdagen terugkoppeling verwachten.

Kosten van een melatoninecheck

De kosten van een melatoninecheck zijn afhankelijk van het aantal metingen die u opgeeft in het aanvraagformulier. Een melatoninecheck wordt niet vergoed door verzekeraars. Bij aanvraag door een huisarts worden de kosten in rekening gebracht bij de patiënt. Bij aanvraag door een zorginstelling/praktijk anders dan een huisarts wordt de aanvragende zorginstelling/praktijk belast met de kosten.