1e-2e lijns platform bezoekt 1e lijns zorgorganisatie ZIO
Zij heeft het zgn. ‘Blauwe Zorg’ concept ontwikkeld: dit is een label dat schaarste en duurzaamheid, verantwoording en verantwoordelijkheid basaal verankert in de zorgverlening. Doelen zijn: kwaliteit, service en kostenverlaging.
Blauwe Zorg
ZIO is een eerstelijns facilitaire zorgorganisatie, die haar leden ondersteunt bij de praktijkvoering. Zij heeft het zgn. ‘Blauwe Zorg’ concept ontwikkeld: dit is een label dat schaarste en duurzaamheid, verantwoording en verantwoordelijkheid basaal verankert in de zorgverlening. Doelen zijn: kwaliteit, service en kostenverlaging. Blauwe Zorg staat symbool voor: eigen verantwoordelijkheid, schaarste, duurzaamheid en kostenbewustwording. Het heeft betrekking op het gehele zorgveld: verzekeraar, gemeenten, werkgevers, zorg-, V&V- en welzijnsinstellingen en patiënten.
Het concept steunt op twee pijlers: een is gericht op gedragsverandering bij zowel zorgverlener als patiënt een pijler is gericht op business cases met tastbare resultaten. De boodschap naar gebruikers is: zorg is schaars, dus maak duurzame keuzes.
Populatiebekostiging
Al vele jaren werkt men in de regio Maastricht-Heuvelland met gezamenlijke consulten door huisarts en medisch specialist. Nu is het project met behulp van verzekeraar VGZ doorontwikkeld tot een proeftuin op het gebied van zorg en welzijn op basis van populatiebekostiging. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn: goede overdracht tussen huisarts en medisch specialist, dossiervorming, de financiële gevolgen voor de samenwerkende partijen en het werken met spiegel- en benchmarkinformatie. Door middel van het principe van ‘shared savings’ wordt kostenbesparing (gedeeltelijk) omgezet in nieuwe innovaties en preventie.
Gezamenlijke visie
Het belangrijkste advies dat ZIO directeur Guy Schulpen geeft, is de grote waarde van het creëren van een beweging naar duurzaamheid en het ontwikkelen van een door het zorgveld breed gedragen maatschappelijke visie. Het collectief moet belangrijker zijn dan het individu. Dit vergt tijd en een verandering van mindset van zowel zorgverlener als patiënt!
Gelderse Vallei
Ook in de Gelderse Vallei zal de komende jaren veel veranderen in de 1e en 2e lijns gezondheidszorg. Dit werkbezoek zal in het 1e-2e lijns platform zeker tot verdere gedachtevorming en dialoog leiden.
Nieuwsoverzicht