Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Eetscore: arts en patiënt samen aan zet

19 March 2019

De Eetscore is bruikbaar voor voedingsadviezen op maat in de zorg. Dat bleek tijdens de recente expertmeeting die de Alliantie Voeding organiseerde. Prof Ben Witteman liet zien hoe de Eetscore bijdraagt aan shared decision making tussen de arts en de patiënt. ‘Deze digitale tool geeft inzicht in het eetpatroon én motiveert de patiënt om zelf aan de slag te gaan. De arts heeft een signaal- en adviesfunctie.’

Meer dan 15 organisaties adviseerden over de verdere toepassing van de Eetscore in de zorg. Op basis van deze middag wordt advies gegeven aan Zorginstituut Nederland.

De Eetscore in de spreekkamer

Met de implementatie van de Eetscore is ervaring opgedaan in de eerste en tweedelijnszorg. ‘In de spreekkamer is weinig tijd. Het bespreken van voeding schiet er dan vaak bij in. Door de Eetscore vooraf in te laten vullen kan dit wél’ aldus hoogleraar & MDL-arts Ben Witteman. ‘De Eetscore is een gevalideerde vragenlijst die voedingsgewoonten van patiënten bespreekbaar kan maken’ vervolgde Jeanne de Vries van Wageningen University & Research. ‘Ook maakt de Eetscore het eenvoudiger om aandacht voor voeding in de overdracht naar andere zorgverleners te hebben.’ De Eetscore beoordeelt de kwaliteit van de voeding, door te evalueren in hoeverre iemand voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding.

Voedingsadvies bij chronische ziekte

Wageningen University & Research evalueert samen met patiënten, zorgprofessionals en diëtisten hoe de Eetscore kan worden ingebed in de zorgketen. Projectleider Anne Slotegraaf vertelde over de onderzoeken bij patiënten met een chronische ziekte, zoals hypertensie, Diabetes Mellitus Type 2 en hartaandoeningen. De eerste resultaten zijn positief: de Eetscore blijkt een goed begin van het gesprek over voeding.
Zelfmanagement wordt steeds belangrijker in de zorg. Eetscore past binnen deze transitie in de zorg.
‘Ook voor de diëtist is Eetscore een waardevolle tool’ aldus Wineke Remijnse, NVD. ‘De Eetscore geeft de diëtist een goed eerste inzicht in kwaliteit van het voedingspatroon. Daardoor blijft meer tijd over voor de adviserende rol.’

Bespreekbaar maken van voeding

Het is wenselijk dat patiënten de Eetscore voorafgaand aan hun zorgbezoek invullen. Dit biedt ruimte om in het consult de bevindingen bespreken. Ook de aanwezige artsen benoemden dat het instrument hen faciliteert in het bespreekbaar maken van voeding. De verwachting is dat de patiënt daardoor meer ontvankelijk is voor het advies. Met het advies op maat kan de patiënt zelf aan de slag. Betere voedingszorg vraagt om goede afstemming tussen zorgprofessionals. Ook hierin kan de Eetscore iets betekenen. Bijvoorbeeld door de Eetscore in te zetten in de e-zorg. Dit zal binnenkort al starten in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}