Fietshelmenactie
Op de dag waarop er in de Tweede Kamer een debat plaatsvond over de verkeersveiligheid, lanceerde Ziekenhuis Gelderse Vallei een helmenactie voor haar medewerkers. ‘Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen’ aldus neuroloog-somnoloog Myrthe Boss.
Op 1 juni vond in de Tweede Kamer het debat plaats over de verkeersveiligheid. Het is Nederland niet gelukt om de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 te halen. Van alle Europese landen behaalde Nederland de minste veiligheidswinst in de periode 2010 – 2020. In 2020 zijn er meer fietsers omgekomen in het verkeer dan in de afgelopen jaren. Het gaat om het hoogste aantal verongelukte fietsers in 25 jaar tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Er kwamen in 2020 in totaal 229 fietsers om, terwijl dat er een jaar eerder nog 203 waren. Een derde van het aantal slachtoffers op de fiets reed op een e-bike. ‘Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen’ benadrukt Myrthe Boss. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving schrijven in het rapport Kansrijk Mobiliteitsbeleid 2020 dat een helmplicht voor e-bikers en kinderen jaarlijks 45 dodelijke ongevallen en enkele duizenden ernstige verkeersgewonden kan voorkomen.
Het liefst ziet Boss de helm steeds vaker in het straatbeeld, maar vooral bij e-bikers, ouderen en kinderen wil ze de helm stimuleren. ‘Kijk naar de wielrenners en mountainbikers. Vroeger was het voor hen ook niet gebruikelijk om een helm te dragen, maar nu word je raar aangekeken als je daarop geen helm draagt. Ook voor e-bikers, ouderen en kinderen zou het dragen van een helm normaal moeten worden. Je bent kwetsbaar als fietser. Als er hersenbeschadiging optreedt, is dat iets heel anders dan een wondje. In geval van hersenletsel is de kans op herstel veel kleiner.’
Helmenactie
Met collega’s waaronder een traumachirurg, radioloog, neuroloog en Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, sloeg Boss de handen ineen. Samen willen ze de helm onder de aandacht te brengen bij de eigen medewerkers en het belang van veilig bewegen en sporten onder de aandacht brengen.
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft voeding, bewegen en slaap als onderscheidend vermogen en richt zich ook op preventie. Boss: ‘Deze actie sluit daar naadloos bij aan. En bovendien heb je als ziekenhuis ook een voorbeeldfunctie richting de maatschappij’.